Nemški »troti« nad ukrajinsko-rusko mejo

Izvidniški poleti brezpilotnih letal naj bi omogočili tudi nadzorovanje premirja v vzhodnih delih Ukrajine.

Objavljeno
16. september 2014 18.31
UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-POLITICS-MILITARY
D. S., zunanja politika
D. S., zunanja politika
V času, ko v zahodnem delu Ukrajine potekajo kopenski manevri članic Nata z imenom »Hitri trizob« (Rapid Trident), v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) napovedujejo nove ukrepe za poostritev nadzora ukrajinsko-ruske meje iz zraka.

Po pisanju internetne izdaje Spiegla, naj bi se danes 14 nemških vojakov s skupino francoskih že odpravilo v vzhodno Ukrajino. Tam naj bi preverili možnosti za uporabo nemških neoborženih brezpilotnih letal, tako imenovanih trotov, pri nadzoru razmer na ukrajinsko-ruski meji. Letala naj bi, kot je potrdilo nemško obrambno ministrstvo, med drugim nadzorovala in snemala tudi dogajanje v vzhodnoukrajinskih kriznih regijah Doneck in Lugansk.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi se je o tem, da namerava za nadzor dogajanja v vzhodni Ukrajini uporabiti tudi brezpilotna letala, dogovorila že pred tednom dni. Akcije naj bi se začele najkasneje v začetku oktobra. O tem, da naj bi jih izvajali Nemčija in Francija, so se voditelji Nata menda dogovorili že med vrhom, ki je bil v začetku septembra v Walesu, s tovrstnim nadzorom pod okriljem Ovse pa naj bi se 5. septembra v Minsku, kjer so se dogovorili o premirju na vzhodu Ukrajine, strinjala tudi Moskva. Nemška bundeswehr namerava nadzor izvajati s približno 40 kilogramov težkimi brezpilotnimi letali vrste Luna, ki jih izstreljujejo s pomočjo katapulta, v zraku pa zaradi relativno šibkega motorja lahko ostanejo največ od šest do osem ur. Nemški vojaki so ta brezpilotna letala uspešno testirali in uporabljali že v Afganistanu.

Pogoj za akcije tovrstnih neoboroženih brezpilotnih letal, ki bi lahko posredovala zelo podrobne podatke o dejanskem stanju na terenu in o morebitnih premikih enot, je seveda dosledno spoštovanje premirja v na spornih območjih, kar pa bo kljub še vedno veljavni ustavitvi ognja težko zagotoviti. Po trditvah Ovse so bili namreč njeni opazovalci kljub veljavnemu premirju pred kratkim tarče topniškega obstreljevanja, med katerim sicer nihče ni bil ranjen, so se bili pa opazovalci kljub temu prisiljeni umakniti. V Ovse zato že ves čas pozivajo tako proruske separatiste kot ukrajinske oblasti, naj spoštujejo prekinitev ognja in s tem omogočijo tako humanitarno oskrbo civilnega prebivalstva kot varnost mednarodnih opazovalcev, ki naj bi nadzorovali premirje.

Iz Moskve medtem prihajajo prva resna opozorila zaradi nedavnih izjav najvišjih ukrajinskih politikov o zahodnih pošiljk orožja in vojaške tehnike Ukrajini. Kot je v torek dejal predsednik spodnjega doma ruskega parlamenta (dume) Sergej Nariškin, gre za »direktno zahodno vmešavanje v ukrajinske notranje zadeve oziroma za, jasneje povedano, neposredno zahodno vojaško pomoč vojnim zločincem«. Nedavni vrh Nata naj bi po njegovih besedah le še poglobil krizo, kajti konflikt v nekdanji sovjetski republiki se kljub uradno veljavnemu premirju nadaljuje.

Ruska stran se je odzvala tudi na izjave ukrajinske vlade, izrečene po vrhu Nata v Walesu, po katerih naj bi več članic Nata že začelo Ukrajini dobavljati večje količine orožja in najsodobnejše oborožitve. Tako iz izjav predsednika Petra Porošenka kot iz trditev ukrajinskega obrambnega ministra Valerija Geleteja, izrečenih za ukrajinsko televizijo Kanal 5, ki je v lasti ukrajinskega predsednika Porošenka, je bilo mogoče sklepati, da naj bi te predaje orožja »že potekale«. Obrambni minister Geletej pri tem ni razkril, za kakšno orožje naj bi šlo in katere države naj bi ga dostavljale, se je pa predsednikovemu svetovalcu Juriju Lucenku očitno zareklo, da ob Združenih državah Amerike orožje Ukrajini dobavljajo tudi Italija, Francija, Poljska in Norveška, kar so v vseh naštetih državah že zanikali.

Opazovalci namigujejo, da bi nekaj zavezniškega orožja, predvsem pa zahodnih svetovalcev in vojaških inštruktorjev v zahodni Ukrajini lahko ostalo tudi po sedanjih manevrih zahodnih vojaških sil »Hitri trizob«, ki potekajo pod vodstvom ZDA, v njih pa sodeluje približno 1200 vojakov Nata. Manevri zahodne vojaške zveze, ki v času mednarodnih prizadevanj za ohranitev krhkega premirja na vzhodu Ukrajine potekajo le nekaj sto kilometrov zračne črte od vzhodnoukrajinskih bojišč, bodo v zahodnem delu Ukrajine trajali vse do 26. septembra.