Neznanci ubili kurdskega odvetnika in aktivista

Vplivni kurdski odvetnik, aktivist in politik Tahir Elçi je bil ubit v soboto dopoldne.

Objavljeno
29. november 2015 20.32
TURKEY-KURDS/LAWYER
Z. R.
Z. R.
Včeraj so na jugovzhodu iz dneva v dan bolj nemirne ­Turčije pokopali kurdskega odvetnika in odločnega borca za človekove pravice Tahirja Elçija, ki so ga neznanci v soboto ubili v Diyarbakirju. Pogreba se je udeležilo več tisoč jeznih ljudi.

Vplivni kurdski odvetnik, aktivist in politik Tahir Elçi je bil ubit v soboto dopoldne, ko so na ulicah Diyarbakirja izbruhnili spopadi med turškimi policisti in skupino oboroženih neznancev. Včeraj še ni bilo jasno, ali je bil Elçi žrtev atentata ali vsesplošnega streljanja, toda turški Kurdi, ki so se v zadnjih mesecih znašli pod hudim pritiskom oblasti, niti malo ne dvomijo, da je bila smrt enega vodilnih obrazov kurdske politike »naključna«.­ Nasprotno.

Elçi je bil namreč že dolgo trn v peti turških oblasti, saj je večkrat javno izjavil, da Kurdska delavska stranka (PKK) ni povezana s terorizmom, v zadnjih mesecih in (predvsem) tednih pa je dobil veliko groženj s smrtjo in bil tudi zaprt. Elçi je podlegel strelnim ranam le nekaj minut za tem, ko se je javno zavzel za umiritev napetosti med kurdskimi uporniki in turškimi varnostnimi silami.

»Tu nočemo pušk, spopadov in vojaških operacij,« je dejal Elçi tik pred smrtjo. V spopadih sta bila ubita tudi dva turška policista. Elçijeva nasilna smrt je v številnih turških mestih sprožila proteste kurdskega prebivalstva. V soboto popoldne je turška policija v Istanbulu kurdske protestnike, ki so vzklikali »Mučenik nikoli ne umre!«, razgnala z vodnimi topovi in velikimi količinami solzivca.