Kabul so spet stresle eksplozije

Na pogrebu enega od včeraj ubitih protestnikov v afganistanski prestolnici so odjeknile tri eksplozije in ubile najmanj 7 ljudi.

Objavljeno
03. junij 2017 16.43
AFGHANISTAN-SECURITY/BLAST
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Na pogrebu enega od protestnikov v afganistanski prestolnici Kabul so danes zaporedoma odjeknile tri eksplozije, pri čemer je bilo ubitih najmanj sedem ljudi, več deset je ranjenih. Po besedah afganistanskega premiera Abdulaha Abdulaha so napad izvedli trije samomorilski napadaci.

»Doslej so v kabulske bolnišnice pripeljali najmanj sedem trupel in 119 ranjencev,« je za AFP povedal predstavnik afganistanskega zdravstvenega ministrstva Vahid Madžroh.

Eksplozije so odjeknile na pogrebni slovesnosti za Mohamedom Salemom Izedjarjem, sinom podpredsednika senata, ki je bil ubit v petek, ko je policija streljala na skupino protestnikov v Kabulu. Ti so šli na ulice po sredinem smrtonosnem napadu v Kabulu ter zahtevali odstop vlade in vseh odgovornih za varnost v mestu in državi. V nasilnih protestih je umrlo najmanj sedem ljudi.

Petkovih nasilnih demonstracij v Kabulu se je udeležilo več kot tisoč ljudi. Foto: Massoud Hossaini/AP

V sredini eksploziji tovornjaka bombe v diplomatski četrti Kabula, kar je najbolj smrtonosen napad v afganistanski prestolnici od leta 2001, je umrlo najmanj 90 ljudi, še 460 jih je bilo ranjenih. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, afganistanska tajna služba NDS pa meni, da za napadom stojita islamistična mreža Hakani in pakistanska tajna služba ISI.