Novi napadi ZDA na džihadiste v Siriji

V današnjih zračnih napadih je bilo ubitih najmanj pet džihadistov, 30 pa jih je umrlo v več letalskih napadih v provinci Hasaka.

Objavljeno
04. oktober 2014 17.57
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA
Bagdad/Ankara/Damask - ZDA so v petek zvečer v novih zračnih napadih proti džihadistom iz Islamske države (IS) ciljale na štiri območja na južni in jugovzhodni fronti izven sirskega mesta Kobane. Turčija je medtem opozorila, da bo nemudoma reagirala, v kolikor bi IS napadla turške vojake v enklavi znotraj Sirije. Sirski predsednik se je po dolgem času pojavil v javnosti, piše Slovenska tiskovna agnecija.

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji je sporočil, da je bilo v zračnem napadu uničene nekaj vojaške opreme IS. Džihadisti so v petek na mesto Kobane, sicer tretje največje sirsko mesto, izstrelili 80 granat.

O napadih je poročal tudi aktivist iz mesta Mustafa Ebdi. »Minuli večer so večinoma ciljali na vzhodno fronto,« je dejal. Napadi so sledili dnevu neusmiljenega bombardiranja mesta Kobane s strani IS, ki so v petek obkolili mesto. Ebdi je še dejal, da so kurdske sile sodelovale z arabskimi uporniki in se tako uspele upreti večernemu napadu džihadistov, a boji so se nadaljevali.

Observatorij je še poročal o hudih spopadih danes zjutraj, predvsem na jugozahodni fronti. Skrajneži si namreč želijo priti v samo mesto, a jim doslej to še ni uspelo. V obstreljevanju s strani IS naj bi umrlo deset kurdskih borcev.

V današnjih zračnih napadih ZDA in njenih arabskih zaveznic v Siriji je bilo po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice v bližini mesta Kobane ubitih najmanj pet džihadistov, 30 pa jih je umrlo v več letalskih napadih v provinci Hasaka na severovzhodu Sirije.

Boji za mesto Kobane so se začeli 16. septembra, zaradi česar je mesto zapustilo okoli 300.000 prebivalcev. Glede na poročanja turške vlade je v Turčijo prebegnilo vsaj 186.000 ljudi, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Turčija je medtem opozorila, da ne bo oklevala s povračilnim napadom na džihadiste IS, v kolikor bodo ti napadli turško vojsko, ki se nahaja v turški enklavi znotraj Sirije.

»Absolutno ne bomo oklevali z odgovorom, če se tam kaj zgodi,« je napovedal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Na območju se nahaja 40 turških vojakov.

»Če se kdo samo dotakne las na njihovih glavah, bo Turčija s svojo vojsko naredila vse, kar je potrebno in od tistega trenutka naprej se bo vse spremenilo,« je med drugim opozoril Erdogan.

Iz Sirije državni mediji poročajo, da se je v javnosti po dolgem času pojavil predsednik Bašar al Asad, saj se je ob muslimanskem prazniku kurban bajramu v mošeji v Damasku udeležil molitve. Državni mediji pa tudi državne oblasti so preko Twitterja objavile fotografije predsednika, kako moli skupaj z državnimi visokimi verskimi predstavniki in člani svoje vlade, še poroča AFP.