Observatorij: Koalicijske sile v kraju Majadin ubile več kot sto ljudi

Po navedbah Observatorija so žrtve svojci, med njimi tudi otroci, pripadnikov Islamske države.

Objavljeno
26. maj 2017 19.07
MIDEAST-CRISIS/SYRIA
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Rami Abdel Rahman iz Sirskega observatorija za človekove pravice je po poročanju Reutersa povedal, da je v napadu koalicijskih sil pod vodstvom ZDA na kraj Majadin umrlo več kot 100 ljudi. Gre za svojce in otroke pripadnikov skrajne islamistične skupine Islamska država.

Po navedbah Observatorija, ki ima sedež v Londonu, naj bi bilo ubitih več kot 40 otrok. Številne družine so v Majadin zbežale iz Rake, ki velja za glavno mesto IS, v strahu pred napredovanjem kurdsko-arabskih sil SDF.
Tamkajšnji prebivalci so še povedali, da so včeraj zvečer opazili izvidniška letala, nato pa je sledil napad na dve stavbi - ena od njih je bil tudi štirinadstropna stanovanjska zgradba, v kateri so bile maroške in sirske družine pripadnikov IS. Novi napadi so sledili po polnoči.

Navedb Observatorija v koaliciji z 68 članicami ni komentiral še nihče.

Poročila o napadu so prišla kmalu zatem, ko so v Združenih narodih vse države, ki sodelujejo v vojni s skrajneži v Siriji, pozvali, naj bodo pozorne pri razlikovanju med civilnimi in vojaškimi tarčami. »Civilisti, ki so že tako žrtve nediskriminatornih in izvensodnih usmrtitev IS, so zdaj žrtve tudi vse bolj intenzivnih zračnih napadov, še posebej v severovzhodnih provincah Raka in Deir Ezor,« je povedal Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid Rad al Husein in dodal, da svet grozljivim razmeram, v katerih so se znašli civilisti na teh območjih, namenja le malo pozornosti.

Koalicija pod vodstvom ZDA je vojaško operacijo proti IS v Iraku sprožila poleti 2014 in jo septembra istega leta razširila na Sirijo. Zračne sile zdaj nudijo oporo predvsem silam, ki vodijo ofenzivo na Rako v Siriji in Mosul v sosednjem Iraku.