Okoli 70 odstotkov sirskih beguncev v Libanonu v revščini

Begunci si morajo izposojati denar za kritje osnovnih stroškov, zato je skoraj 90 odstotkov vseh gospodinjstev v dolgovih.

Objavljeno
23. december 2015 16.18
MIDEAST-CRISIS/LEBANON-BEKAA
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Bejrut − Več kot dve tretjini sirskih beguncev v Libanonu živi v izredni revščini, kar je skoraj 50 odstotkov več kot lani, je razvidno iz danes objavljene raziskave Združenih narodov. Na podlagi ocene več kot 5000 begunskih gospodinjstev so ugotovili, da okoli 70 odstotkov beguncev živi pod libanonsko mejo izredne revščine, ki je 3,52 evra na dan, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Gre za presenetljivo povečanje za 49 odstotkov v primerjavi z letom 2014,« je po poročanju STA dejala vodja libanonskega urada Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) Mireille Girrard.

Raziskava je tudi pokazala, da si morajo begunci izposojati denar za pokritje stroškov osnovnih potreb, vključno z najemnino, hrano in zdravstveno oskrbo, zaradi česar je skoraj 90 odstotkov vseh gospodinjstev v dolgovih.

Hkrati so se mesečni izdatki begunskih gospodinjstev s 665 evrov v lanskem letu letos znižali na 452 evrov, kar med drugim nakazuje na nakupe manj kakovostne hrane. Hkrati številne družine svojih otrok ne pošiljajo v šolo, ampak na delo. Letos je šolo obiskovalo samo pet odstotkov begunskih otrok, starih od 15 do 17 let. Številni med njimi namesto obiskovanja pouka delajo na kmetijskih poljih za manj kot 3,7 evra na dan.

Begunci se tako soočajo z grozljivimi razmerami, saj jim zmanjkuje prihrankov, priložnosti za delo so izredno redke, humanitarna pomoč pa čedalje manjša, še opozarjajo v raziskavi, ki so jo izvedli UNHCR, Svetovni program za hrano in Unicef.

Agencije ZN, partnerske organizacije in libanonska vlada za prihodnjo leto za pomoč beguncem in skupnostim, kjer bivajo, potrebujejo 2,3 milijarde evrov pomoči.

Po podatkih ZN je iz Sirije, kjer že več let divja državljanska vojna, v sosednje države pobegnilo več kot štiri milijone beguncev. Več milijonov ljudi je notranje razseljenih znotraj Sirije, še piše STA.