Ovse: Čeprav krhka, prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine še drži

Mariupol, od koder so davi poročali o manjših kršitvah, bo danes predvidoma obiskal ukrajinski predsednik Porošenko.

Objavljeno
08. september 2014 13.00
Ukraine
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kijev − Kljub obtožbam tako Kijeva kot upornikov z vzhoda države o kršitvah v petek sklenjenega dogovora o prekinitvi spopadov na vzhodu Ukrajine, v katerih je po zadnjih podatkih Združenih narodov umrlo že več kot 2700 ljudi, sporazum po ocenah Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) še vedno drži.

Kot je po pisanju Reutersa na izrednem zasedanju organizacije dejal švicarski veleposlanik Thomas Greminger, prekinitev spopadov na vzhodu Ukrajine, pa čeprav krhka, na splošno še vedno velja. Ključni bodo po njegovi oceni prihodnji dnevi.

Uspeh dogovora so v negotovost postavile eksplozije, o katerih so včeraj poročali iz okolice največjega »uporniškega« mesta Doneck in strateško pomembnega pristanišča Mariupol. Prav tam se je včeraj zgodila najhujša kršitev sporazuma − v bombardiranju vzhodnega obrobja mesta, ki je v rokah vladnih sil, je namreč umrl en človek, še štirje so bili ranjeni. Mesto, iz katerega so tudi davi poročali o nekaj manjših eksplozijah, bo danes predvidoma obiskal ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

V Donecku, od koder so včeraj prav tako poročali o eksplozijah, pa je danes mirno. Tamkajšnji mestni svet je sporočil, da ponoči ni bilo novih spopadov, in dodal, da bo že jutri znova začel obratovati javni transport.

Tako ena kot druga stran trdi, da spoštuje v petek podpisani sporazum in nasprotno stran obtožuje kršitev. Uporniki so deloma izpolnili tudi že določbo o izmenjavi vojnih ujetnikov. Po poročanju ukrajinskih medijev so včeraj namreč že izpustili 15 zapornikov, na še večjo izmenjavo pa se pripravljajo za sredo, ko upajo, da bosta strani izmenjali vse ujetnike.

ZN: Žrtev že več kot 2700

Spopadi na vzhodu Ukrajine so po zadnjih podatkih visokega komisariata Združenih narodov za človekove pravice zahtevali že 2729 življenj − oziroma več kot 3000, če k njim prištejemo še žrtve nesreče letala MH17 −, najmanj pol milijona ljudi pa je zaradi nasilja pobegnilo s svojih domov. Na desetine mest in vasi je v ruševinah.

Novo nasilje je včeraj izbruhnilo le nekaj ur po telefonskem pogovoru med ukrajinskim in ruskim predsednikom Petrom Porošenkom in Vladimirjem Putinom, ki sta se strinjala, da dogovor, podpisan v petek, »načeloma drži«. Obe strani sta druga drugo sicer že v soboto obtožili kršitev prekinitve ognja. »Premirje ni spoštovano v celoti, napadi in spopadi se nadaljujejo,« je po poročanju agencije Ria Novosti dejal premier samooklicane Ljudske republike Doneck Aleksander Zaharčenko. Predstavnik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Andrij Lisenko pa je povedal, da je vojska poročala o več uporniških provokacijah.

To sicer ni prva prekinitev ognja med sprtima stranema − o eni so se dogovorili že junija, a je zdržala le nekaj dni. Posredniki v sporu upajo, da bodo tokrat drugače in da bodo z v petek podpisanim sporazumom tlakovali pot k trajnejšemu premirju. A pogajalce čaka še veliko dela. Med drugim se namreč še vedno niso dokončno dogovorili o prihodnjem statusu regij Doneck in Lugansk. Čeprav so uporniki na začetku prejšnjega tedna omilili svoje zahteve in sporočili, da se zavzemajo le za večjo avtonomijo, so včeraj obrnili ploščo − njihov vodja iz Luganska je pred dnevi sporočil, da s podpisom protokola ne odstopajo od želje po ločitvi od Kijeva.

ZDA in Ukrajina z vojaškimi vajami na Črnem morju

Medtem se kljub nasprotovanju Rusije na severozahodnem delu Črnega morja danes začenjajo tridnevne vojaške vaje ZDA in Ukrajine. Cilj vaj pod imenom Morski vetrič 2014 (Sea Breeze 2014) je zagotavljanje pomorske varnosti na kriznem območju, je po pisanju STA sporočilo ukrajinsko ministrstvo za obrambo. Vojaških vaj se udeležujejo tudi Kanada, Romunija, Španija in Turčija.