Pjongjang o vojni, Pence o trgovini

Ameriška letalonosilka je sicer upočasnila plovbo proti Korejskemu polotoku, a ne kaže, da bo to zmanjšalo napetosti.

Objavljeno
18. april 2017 12.00
US-SKOREA-NKOREA-USS CARL VINSON
Zorana Baković
Zorana Baković

Namestnik severnokorejskega veleposlanika v OZN Kim In Rjong je v ponedeljek opozoril, da ZDA spreminjajo Korejski polotok v »največje krizno žarišče na svetu« in s tem ustvarjajo »nevarne razmere, v katerih bi lahko vsak trenutek izbruhnila jedrska vojna«.

Novinarjem je sporočil, da pošiljanje letalonosilke na jedrski pogon k obalam Korejskega polotoka »dokazuje, da so brezobzirne ameriške poteze s ciljem posredovanja v Demokratični ljudski republiki Koreji dosegle resno fazo v svojem scenariju«.

Toda letalonosilko Carl Vinson in njene spremljevalne ladje so čez konec tedna opazili v bližini Indonezije, analitiki pa sumijo, da so upočasnile svojo pot proti Korejskemu polotoku. Ameriško pacifiško poveljstvo na Havajih noče razkriti podrobnosti glede načrtov tega ladjevja, katerega vplutje v vode okrog Korejskega polotoka bi gotovo okrepilo napetosti v regiji.

Od varnosti k ekonomiji

Ameriški podpredsednik Mike Pence je medtem pripotoval na Japonsko, kjer je ponovil ameriško »jekleno odločnost« braniti varnost tradicionalne zaveznice. Toda fokus je hitro obrnil k trgovini. V Tokiu se bo srečal s premierom Šinzom Abejem, pa tudi z njegovim namestnikom in finančnim ministrom Tarom Asom, ki mu bo posredoval sporočilo predsednika Donalda Trumpa, da ZDA ne bodo več trpele velikih trgovinskih primanjkljajev.

Amerika v trgovini z Japonsko beleži skoraj 70 milijard dolarjev primanjkljaja, kljub temu da je to precej manj od tistega v izmenjavi s Kitajsko, pa Trumpove svetovalce skrbi »stalnost« tega trenda. Pence bo obisk Japonske izkoristil za postavljanje širokih okvirov novega trgovinskega sporazuma, ki bi japonsko tržišče širše odprl za uvoz iz ZDA, še posebej v politično občutljivih sektorjih, kakršno je kmetijstvo.

Za širokimi nasmeški japonskih gostiteljev se skriva strah pred ameriškimi ekonomskimi zahtevami. Na fotografiji japonski finančni minister Taro Aso v družbi ameriškega podpredsednika Mika Pencea. Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters

Tudi obisk v Južni Koreji je ameriški podpredsednik končal z opozorilom, da bo moral biti prostotrgovinski sporazum s to državo revidiran in reformiran. Združenje južnokorejskih avtomobilskih proizvajalcev je takoj izrazilo zaskrbljenost zaradi potencialnega umika carin na uvoz ameriških avtomobilov.

Južna Koreja upa, da njeni vojaški in ekonomski odnosi z ZDA ne bodo doživeli korenitih sprememb, dokler ne bo na začetku maja izvoljen nov predsednik, ki bi znal uvesti nekatere nove elemente tako v varnostno kakor tudi v ekonomsko politiko do Washingtona.

Proti nekdanji južnokorejski predsednici Park Geun Hje so v ponedeljek tudi uradno vložili obtožnico zaradi korupcije, zlorabe oblasti in izdaje državnih skrivnosti. Za skupaj 18 kaznivih dejanj, kolikor jih navaja obtožnica, bi lahko bila obsojena na deset let za zapahi do dosmrtne ječe. Analitiki verjamejo, da bi znal Trump počakati na dokončno razrešitev južnokorejske politične krize, preden bo koncipiral svojo politiko do Pjongjanga.