Po krvavem napadu v Kabulu protesti – in nove žrtve

Policija je proti protestnikov, ki so zahtevali odstop afganistanske vlade, uporabila pravo strelivo.

Objavljeno
02. junij 2017 18.51
AFGHANISTAN-UNREST-PROTEST
Mo. B.
Mo. B.

Krvavi napad v diplomatski četrti v Kabulu je bil za več sto protestnikov kaplja čez rob - več kot tisoč ljudi se je zbralo nedaleč od prizorišča sredinega napada in zahtevalo odstop vlade, predsednika Ašrafa Ganija, izvršnega predsednika vlade Abdulaha Abdulaha, ob tem pa vzklikalo: »Smrt talibom«. Protesti so se, ko so si protestniki poskušali utreti pot do predsedniške palače, sprevrgli v nasilje.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je policija proti protestnikom, ki si poskušali prodreti skozi kordon, uporabila vodne topove, solzivec in prave naboje. Po podatkih ministrstva za zdravje so umrli štirje ljudje, še osem je ranjenih.

Samomorilski napadalec je v sredo udaril v najbolj varovanem delu Kabula, kjer je med drugim predsedniška palača, sedež pa ima tam tudi večina veleposlaništev. Tovornjak, natrpan z eksplozivom, je samomorilski napadalec sprožil med jutranjo prometno konico. Med 90 smrtnimi žrtvami, ranjenih je bilo še 400 ljudi, je bila večina civilistov.

Kot piše AFP, javnost zdaj od vlade zahteva odgovore in odgovornost. »Naši bratje in sestre so v krvavem napadu v sredo postali mučeniki, naši voditelji pa ne storijo ničesar, da bi preprečili prelivanje krvi. Zahtevamo pravico, hočemo, da storilce napadov obesijo,« je povedala Rahila Džafari, ena od protestnic.

Odgovornosti za napad ni prevzela nobena skupina, od pokola so se distancirali tudi talibi. A je pozneje afganistanska obveščevalna služba pokazala na teroristično mrežo Hakani, povezano s talibi. V zadnjih letih je izvedla več krvavih napadov, tudi napad na indijsko veleposlaništvo 2008, v katerem je umrlo skoraj 60 ljudi.

AFP še poroča, da namerava predsednik Gani v luči napada odobriti usmrtitev 11 borcev iz vrst talibov in mreže Hakani.

Talibi so po koncu Natove bojne misije leta 2014 povečali ozemlje in vpliv v Afganistanu. Po ameriških ocenah nadzorujejo okoli 40 odstotkov države.

Misija ZN v Afganistanu (Unama) je v prvih treh mesecih letošnjega leta, torej še pred sredinim napadom, zabeležila 715 civilnih žrtev. Za večino, približno 62 odstotkov, so odgovorne oborožene skupine, kot so talibi in pripadniki skrajne sunitske skupine Islamska država.

Unama civilne žrtve v Afganistanu sistematično beleži od leta 2009. Država je za civilno prebivalstvo vse prej kot varna.