Porošenko napovedal ratifikacijo sporazuma z EU

Ukrajinski predsednik je napovedal, da si bo prizadeval za pridobitev »posebnega statusa« Ukrajine v zvezi Nato.

Objavljeno
12. september 2014 13.46
TOPSHOTS-BRITAIN-NATO-SUMMIT
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kijev − Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes napovedal skorajšnjo ratifikacijo sporazuma z Evropsko unijo, ki bo Ukrajino še bolj odtegnil od dolgotrajne zaveznice Moskve. Pri tem je dodal še, da si bo prizadeval za pridobitev »posebnega statusa« Ukrajine v zvezi Nato.

Porošenko je sporočil, da se bosta v torek sešla ukrajinski in evropski parlament, ki bosta ratificirala sporazum o trgovskem in političnem sodelovanju. Ukrajinski predsednik je že napovedal, da gre za zgodovinski trenutek, ki bo začrtal prihodnost države − ta bo po njegovih besedah postala bolj demokratična in svobodnejša, piše AFP. Poršenko je priznal, da se Ukrajina v zadnjih mesecih soočala s številnimi težavami, in poudaril, da so »Ukrajinci prestali enega od najtežjih preizkusov za pravico do tega, da so Evropejci«. Napovedal je, da se bo Krim sčasoma znova pridružil Ukrajini, saj bodo njegovi prebivalci spoznali, kolikšna vrednost je živeti v državi z zahodnimi vrednotami in svobodo. »Krim bo znova z nami in ne nujno, da z vojaškimi sredstvi,« je dejal.

Porošenko je na tiskovni konferenci v Kijevu izrazil tudi pričakovanje, da mu bo prihodnji teden med obiskom Washingtona, kjer se bo sestal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo in nagovoril kongres, Ukrajini uspelo zagotoviti »poseben status« v zvezi Nato. Kaj bi tovrstni status vključeval, ni pojasnil. Zavezništvo je sicer prejšnji teden na vrhu v Walesu zavrnilo možnost neposredne vojaške pomoči Ukrajini, lahko pa to storijo posamezne članice.

Ukrajinski predsednik je znova poudaril, da krize na vzhodu države ni mogoče rešiti z vojaškimi sredstvi, in izrazil podporo omejeni decentralizaciji države, poroča Reuters. Že pred dnevi je dejal, da bo parlamentu prihodnji teden predlagal sprejetje nove zakonodaje, ki bo nekaterim območjem regij Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine podelila večjo avtonomijo. Porošenko je obljubil, da bo spremenil status omenjenih regij, zavrnil pa je možnost federalizacije države ali »odtujitve« omenjenih regij od Kijeva. Ključna vprašanja morajo namreč po njegovem mnenju ostati v rokah osrednje vlade.

Medtem se na vzhodu Ukrajine nadaljuje izvajanje pred tednom dni podpisanega sporazuma o prekinitvi spopadov. Ta med drugim vključuje tudi izmenjavo ujetnikov − novo skupino so ukrajinske oblasti in uporniki danes izmenjali nedaleč od Donecka.