Premirje na vzhodu Ukrajine krhko, spopadi za mesto Debalceve

Zaradi kršitev prekinitve spopadov tako ena kot druga stran napovedujeta, da za zdaj ne načrtujeta umika težkega orožja.

Objavljeno
16. februar 2015 14.17
TOPSHOTS-UKRAINE-RUSSIA-CRISIS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kijev − Mirovni dogovor med ukrajinskimi varnostnimi silami in separatisti z vzhoda države, ki sta ga sprti strani ob podpori mednarodne skupnosti prejšnji teden sklenili na srečanju v Minsku, stoji na majavih nogah. Zgolj drugi dan, odkar je začela veljati prekinitev spopadov, zaradi kršitev dogovora predvsem v okolici strateško pomembnega mesta Debalceve tako ena kot druga stran napovedujeta, da za zdaj ne načrtujeta umika težkega orožja.

Začetek umika tankov, topništva in raket s prve bojne linije na ukrajinskem vzhodu, torej druga faza prejšnji teden sklenjenega dogovora, je bil predviden za danes opolnoči, a kot kaže, trenutno (še) ne bo uresničen. Kot je za agencijo AFP pojasnil predstavnik ukrajinske vojske Vladislav Selezniov, zaradi napadov separatistov za zdaj sploh ne razmišljajo o umiku težkega orožja. »Umik težkega orožja je lahko uresničen le ob določenih pogojih, to pa je popolna prekinitev spopadov,« pa je dejal predstavnik obrambnega ministrstva samooklicane Ljudske republike Doneck Eduard Basurin. »Če ukrajinska vojska ne preneha streljati in kršiti dogovor iz Minska, potem sile Ljudske republike Doneck ne bodo umaknile svojega orožja,« je dodal.

Ukrajinski zunanji minister Pavlo Klimkin je danes sporočil, da ukrajinske oborožene sile v celoti spoštujejo prekinitev spopadov, kljub temu pa so bile v zadnjih 24 urah deležne 112 napadov, piše AFP. »Na žalost so razmere izredno napete,« je dejal. Ukrajinski svet za nacionalno varnost pa je sporočil, da je bilo v zadnjih 24 urah ubitih najmanj pet njihovih vojakov. Po drugi strani tudi uporniki Kijev obtožujejo kršitev prekinitve spopadov − po navedbah Basurina so ukrajinski vojaki nanje streljali najmanj 27-krat, poroča DPA.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) sicer poroča, da sprti strani prekinitev spopadov načeloma spoštujeta, z izjemo nemirov, ki še naprej potekajo v okolici mesta Debalceve, enega ključnih žarišč na vzhodu Ukrajine v zadnjih tednih, ki povezuje glavni »uporniški mesti« Doneck in Lugansk. V mestu, ki je skorajda povsem obkoljeno, je po navedbah AFP nameščenih tisoče ukrajinskih vojakov. Predstavnik separatistov Denis Pušilin je predlagal koridor, po katerem bi lahko ti zapustili obkoljeno mesto, a le če bi pred tem odložili orožje, s čimer pa se ukrajinska vojska ne strinja in trdi, da ima razmere v Debalcevu pod nadzorom ter da lahko svoje tamkajšnje enote nemoteno preskrbujejo s strelivom in hrano.

Poleg ukrajinskih vojakov je v mestu Debalceve z le malo zalogami še vedno ujetih približno 5000 civilistov. Opazovalci Ovseja si bodo razmere v mestu poskušali ogledati danes, ali jim bo uspelo, pa je odvisno od več dejavnikov. Kot je za AFP dejala članica opazovalne misije Irina Gudima, ne morejo tvegati življenj opazovalcev.

Foto: Gleb Garanich/Reuters Pictures

Kljub odmevanju strelov in eksplozij tako ena kot druga stran trdi, da je zavezana prekinitvi spopadov. Poleg nje so se v okviru dogovora, ki so ga po 16-urnih pogajanjih v beloruskem glavnem mestu Minsk sklenili Petro Porošenko, Vladimir Putin, Angela Merkel in François Hollande, Kijev in uporniki sicer dogovorili tudi o demarkacijski liniji za umik težkega orožja, osvoboditvi vseh ujetnikov, določitvi varnostnega območja ter strokovni skupini, ki bo ocenila razmere na območju konflikta. Poleg tega sporazum do konca leta predvideva ustavne reforme, s katerimi bi prebivalci Donbasa dobili poseben status, pa tudi, da Kijev prevzame nadzor nad mejami. A glavno vprašanje je, ali je bil dogovor podpisan v dobri veri, ali s figo v žepu.

Tarči novih sankcij EU namestnika ruskega ministra za obrambo

Medtem so zaradi nadaljevanja nemirov na vzhodu Ukrajine danes začele veljati nove sankcije Evropske unije proti 19 posameznikom − med njimi sta tudi namestnika ruskega obrambnega ministra Anatolij Antonov in Arkadij Bahin − in devetim pravnim osebam. Sankcije vključujejo prepoved potovanja v države članice Unije in zamrznitev morebitnega premoženja v teh državah.

Na razširitev seznama tarč sankcij, s katero je na njem po novem 151 posameznikov in 37 pravnih oseb, so se že odzvali v Moskvi, od koder so nove sankcije označili za »nekonsistentne in nelogične«, ter napovedali, da bodo zaradi njih primerno ukrepali.