Naposled dogovor o prekinitvi ognja na vzhodu Ukrajine?

Vladimir Putin je razkril mirovni načrt. Sprti strani bi ga lahko potrdili na že na petkovem srečanju kontaktne skupine.

Objavljeno
03. september 2014 10.59
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kijev, Moskva − Tako iz Moskve kot iz Kijeva prihajajo spodbudne, čeprav nekoliko neusklajene informacije o reševanju krize na vzhodu Ukrajine.

Iz urada ukrajinskega predsednika so davi sporočili, da sta Petro Porošenko in njegov ruski kolega Vladimir Putin dosegla trajni dogovor o prekinitvi spopadov na vzhodu Ukrajine, poroča Reuters. Potem ko je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov le malo zatem informacijo zanikal oziroma popravil naracijo Kijeva in dejal, da se Putin in Porošenko nista dogovorila o prekinitvi spopadov, saj Rusija ni vključena v konflikt na vzhodu Ukrajine, so tudi v Kijevu popravili svojo izjavo. Brez pojasnila so naredili nekaj popravkov na prvotnem sporočilu na spletni strani in zapisali, da sta se predsednika strinjala »o režimu za prekinitev ognja«, torej o korakih, potrebnih za dosego dogovora.

Tudi v Kremlju so sicer potrdil, da sta voditelja razpravljala o rešitvi konflikta v Ukrajini in se večinoma strinjala o korakih, potrebnih za dosego miru, poroča Itar Tass. Že pred tem je Peskov sporočil, da sta si stališči ruskega in ukrajinskega predsednika Putina in Porošenka glede reševanja krize v Ukrajini zelo podobni. Predsednika sta namreč po telefonu znova razpravljala o ukrepih za prekinitev spopadov med ukrajinsko vojsko in uporniki z vzhoda Ukrajine ter končanje krize in pri tem ugotovila, da se njuna pogleda na to, kaj bi morali storiti, da bi čim prej ustavili prelivanje krvi, precej ujemata, poroča agencija Interfax. Kot je še dejal Peskov, sta voditelja razpravljala tudi o humanitarni krizi v Ukrajini.

Putin in Porošenko sta o reševanju krize v Ukrajini sicer razpravljala že prejšnji teden, ko sta se ob robu vrha carinske unije Rusije, Belorusije in Kazahstana sestala v beloruskem glavnem mestu Minsk. Takratni pogovori so se sicer končali brez konkretnega napredka, saj državnikoma ni uspelo doseči ne dogovora o končanju konflikta na vzhodu Ukrajine ne o izboljšanju ohlajenih odnosov med državama. Po srečanju je Porošenko sporočil, da so nekaj rezultatov dosegli, a pomembnejših kompromisov niso sklenili, ruski predsednik pa je izrazil pripravljenost Moskve, da bo storila vse za mirovni proces v Ukrajini, če se bo ta začel.

Putin in Porošenko sta se takrat dogovorila tudi za obnovitev pogovorov tako imenovane kontaktne skupine, v kateri poleg obeh držav sodelujejo še Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in uporniki z vzhoda Ukrajine. Skupina se je znova sestala v ponedeljek. Čeprav so nekaj napredka dosegli, dogovora še niso sklenili in so nadaljevanje pogovorov preložili na petek, ko bo beseda po poročanju Rie Novosti predvidoma tekla predvsem o prekinitvi spopadov in izmenjavi zapornikov.

Srečanja kontaktne skupine doslej resda niso prinesla želenih rezultatov, a v nasprotju s prejšnjič so uporniki tokrat že na začetku srečanja omilili svoje zahteve po popolni neodvisnosti od Kijeva, rekoč, da bodo v zameno za avtonomijo spoštovali »ohranitev gospodarskega, kulturnega in političnega prostora Ukrajine«. Obdržati hočejo nadzor nad varnostnimi razmerami na območju, zahtevajo pa še amnestijo pred preganjanjem ter pomoč pri obnovi poslopij in infrastrukture v regiji.

Uporniki pripravljeni na rešitev nesoglasij

Na informacijo o dogovoru o prekinitvi ognja, ki sta ga po navedbah urada ukrajinskega predsednika dosegla Porošenko in Putin, so se že odzvali voditelji samooklicane Ljudske republike Doneck. Tudi namestnik njihovega premierja Vladimir Antjufejev je podobno kot Peskov dejal, da so navedbe o dogovoru med Moskvo in Kijevom provokacija, saj Rusija ni del konflikta. Uporniki so kljub temu sporočili, da so pripravljeni na politično rešitev konflikta, a le če bodo ukrajinske sile upoštevale prekinitev ognja in se umaknile z njihovega ozemlja.

Ria Novosti je pred tem poročala, da mnogi o tem dvomijo, saj Kijev ne nadzoruje vseh enot, ki so bojujejo na njegovi strani. »Porošenko ne nadzoruje kaznovalnih bataljonov in nobenega dokaza ni, da bodo ti upoštevali njegovo odločitev,« so sporočili z obrambnega ministrstva Ljudske republike Doneck. Dodali so, da njihova vojska operacij ne bo končala, dokler so v Donbasu še vedno nameščene omenjene kaznovalne enote.

Orožje tako še ni potihnilo − agencija Interfax poroča, da na letališču v Donecku še vedo potekajo spopadi med uporniki in ukrajinsko vojsko.

Putin razkril mirovni načrt za Ukrajino

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes razkril mirovni načrt za Ukrajino v sedmih točkah. Načrt, ki bi ustavil prelivanje krvi na vzhodu Ukrajine in vodil v stabilizacijo razmer, bi sprti strani po Putinovem mnenju lahko potrdili na že na prihodnjem srečanju kontaktne skupine, predvidenim za petek.

Kot je po pisanju STA pojasnil ruski predsednik, prva točka predvideva ustavitev vseh vojaških operacij tako na strani ukrajinskih sil kot na strani upornikov. Načrt predvideva tudi umik ukrajinskih sil na položaje, od koder ne bi mogle obstreljevati mest, in ustavitev ukrajinskih letalskih napadov. Zavzema se tudi za namestitev mednarodnih opazovalcev, ki bi nadzorovali prekinitev ognja, brezpogojno izpustitev vseh zapornikov, vzpostavitev koridorjev za begunce in humanitarno pomoč ter napotitev pomoči za obnovo infrastrukture v uničenih mestih Doneck in Lugansk.