Putin: Nikomur se ne prilizujemo, niti ne spreminjamo stališča

Varnostni svet ZN je v petek soglasno sprejel resolucijo, ki izrisuje nadaljevanje mirovnega procesa za končanje vojne v Siriji.

Objavljeno
19. december 2015 18.20
Mario Belovič
Mario Belovič
Rusko jasno in neomajno stališče glede Sirije olajšuje pogajanja Moskve o reševanju sirske krize tako z Washingtonom kot Damaskom, je pojasnil ruski predsednik Vladimir Putin. »Z lahkoto sodelujemo tako s (sirskim predsednikom Bašarjem) al Asadom kot z ameriško stranjo,«je dejal v napovedniku prihajajočega dokumentarnega filma.**

»Nikomur se ne prilizujemo, niti ne spreminjamo stališča,« je glede Sirije dejal Putin. Kako Moskva sodeluje z eno ali drugo stranjo, pa napovednik po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ne razkriva.

Izjave so del dokumentarnega filma, imenovanega Svetovni red, ki ga bodo na ruski državni televiziji predvajali v nedeljo zvečer. Danes so objavili napovednik, v katerem so tudi izseki iz intervjuja, posnetega ta teden po Putinovi letni tiskovni konferenci.

Moskva v sirskem sporu ves čas podpira Asadov režim, zahodne države pa zahtevajo odhod sirskega predsednika. V sirskem konfliktu je življenje izgubilo že več kot 250.000 ljudi, milijoni so morali zapustiti svoje domove.

Varnostni svet ZN je v petek soglasno sprejel resolucijo, ki izrisuje nadaljevanje mirovnega procesa za končanje vojne v Siriji. Ta proces naj bi vključeval tudi sodelovanje Asadovega režima, njegove politične usode pa resolucija ne omenja.

Putin se je v napovedniku dotaknil tudi rusko-turških odnosov, ki so se po sestrelitvi ruskega letala nad sirskim ozemljem blizu meje s Turčijo ohladili na ledišče. Možnosti za otoplitev vidi šele po odhodu ruskega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

»Turški narod vidimo kot prijateljski in ne želimo, da bi bile prekinjene naše vezi s turškim narodom,« Putinove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa. »Kar pa se tiče ruskega vodstva, na tem svetu ni nič večnega,« je dodal. Prav tako je izrazil pripravljenost Rusije na nadaljnji razvoj gospodarskega in političnega sodelovanja z Evropo.