Putin vojski v Siriji ukazal uničenje vsega, kar bi jo lahko ogrožalo

Tarče, ki ogrožajo rusko postavitev ali kopensko infrastrukturo, morajo bili nemudoma uničene, je naročil ruski predsednik. 

Objavljeno
11. december 2015 15.36
RUSSIA-POLITICS-PUTIN-GOVERNMENT
Ma. Ja.
Ma. Ja.
Moskva − Ruski predsednik Vladimir Putin je ruskim silam v Siriji naročil, naj se odločno odzovejo na kakršne koli grožnje, poroča tiskovna agencija AFP. Kot je dodal med vsakoletnim srečanjem na obrambnem ministrstvu, morajo biti vse tarče, ki ogrožajo rusko postavitev ali kopensko infrastrukturo, nemudoma uničene.

»Rad bi posvari tiste, ki bi znova radi organizirali nekakšne provokacije proti našim vojakom,« je v očitni navezavi na Turčijo, ki je prejšnji mesec nad Sirijo sestrelila rusko vojaško letalo Suhoj, dejal Putin. Na njegove besede se je že odzval turški zunanji minister Mevlüt Çavuşoğlu, ki je dejal, da ima turško potrpljenje svoje meje.

Kot smo že poročali, sta rusko letalo nad Sirijo, nedaleč od turške meje, uničila turška lovca F-16. Letalo je po navedbah turških vojaških virov kršilo turški zračni prostor, kar pa v Kremlju zavračajo in trdijo, da je letalo vseskozi letelo v sirskem zračnem prostoru. Odnosi med državama so se po incidentu, v katerem je bil ubit pilot sestreljenega letala, med reševalno operacijo pa še en ruski vojak, močno ohladili. Rusija je proti Turčiji uvedla sankcije in močno okrepila svoje vojaške zmogljivosti v Siriji, kjer so ruska letala konec septembra začela izvajati napade na tarče skrajne sunitske milice Islamska država (IS). Številne zahodne države Moskvo sicer obtožujejo, da napada zgolj zmerne nasprotnike svojega zaveznika Bašarja al Asada in da bo njeno posredovanje še okrepilo ekstremizem sunitske milice. Ta je zavzela že velika območja Sirije in Iraka, pri tem pa pobila na tisoče ljudi in mnoge pognala v beg ter poskrbela za veliko opustošenje.

Njen vpliv se po ocenah ruskega ministra za obrambo Sergeja Šojguja ne zmanjšuje − ko je ocenil na današnjem srečanju, ta skrajna skupina nadzoruje že 70 odstotkov Sirije, šteje pa 60.000 pripadnikov. Šojgu je pri tem opozoril na nevarnost, da bi se IS razširila v osrednjo Azijo.

To hočejo v Moskvi preprečiti. Kot je danes še poudaril ruski predsednik Putin, je zanj najpomembneje preprečiti grožnje Rusiji. »Naših dejanj ne vodi nekakšen nejasen ali abstrakten geopolitični interes, prav tako ne želja, da bi preizkusili nove orožarske sisteme,« je ruski predsednik zavrnil obtožbe, da Rusija s posredovanjem v Siriji Zahodu razkazuje svojo vojaško moč.