Rakete so ostale v horizontali - za zdaj

To, da je vojaška parada v Pjongjangu minila mirno, še ne pomeni, da se je Severna Koreja odpovedala jedrskemu poskusu.

Objavljeno
15. april 2017 12.14
NORTHKOREA-USA/
Zorana Baković
Zorana Baković

Severna Koreja je v soboto proslavila 105. rojstni dan ustanovitelja komunistične dinastije Kim Il Sunga s paradiranjem zmogljivih balističnih raket, ki jih je domači in tuji javnosti na srečo prikazala postavljene v horizontalni položaj. Skozi središče Pjongjanga so jih zapeljali na mobilnih nosilcih, južnokorejski vojaški strokovnjaki pa so med njimi nemudoma prepoznali tudi medcelinsko raketo povsem novega tipa.

Voditelj Kim Džong Un je, oblečen v temno obleko zahodnega stila, vojaško parado opazoval s tribune v družbi visokih partijskih in vojaških uradnikov, tokrat pa ob njem ni bilo niti enega gosta iz Kitajske. Čeprav se je zdel sproščen, je bil že to signal napetosti v Severovzhodni Aziji, ki je zapolnila vse odnose med tradicionalnimi sovražniki in starimi prijatelji. Kitajsko vodstvo je sobotni prikaz moči spremljalo iz daljave in pozivalo vse strani, naj se vzdržijo provokacij v trenutku, ko bi lahko, kakor je dejal kitajski zunanji minister Wang Yi, »vsak trenutek izbruhnil oboroženi spopad«.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je parado opazoval s tribune, obkrožen s partijskimi in vojaškimi funkcionarji. Foto: Damir Šagolj/Reuters

Proslavljanje dneva sonca, kakor se imenuje praznik, posvečen »večnemu predsedniku«, je minilo mirno, toda z jasnim prizvokom vojaških groženj, ki sta si jih Severna Koreja in ZDA v zadnjih dneh izmenjali bolj jasno kot kadar koli doslej. Ameriška letalonosilka Carl Vinson in njeno spremljevalno vojno ladjevje bosta naslednji teden priplula do Korejskega polotoka, Pjongjang pa je zagrozil z »jedrskimi strelami«, če bi ameriška vojska krenila v preventivni napad na Severno Korejo.

Ameriška letalonosilka Carl Vinson na poti proti Korejskemu polotoku. Foto: Reuters

Vojaki so v soboto zjutraj paradirali z znamenitim gosjim korakom, poravnanim v popolnoma ravno črto, medtem ko so se za njimi valila tovorna vozila maskirne barve z balističnimi raketami, na katerih je pisalo Pukuksong, kar pomeni Polarna zvezda in označuje serijo raket različnih zmogljivosti. Tiste srednjega dometa so uspešno preizkusili na začetku letošnjega leta.

Severnokorejska vojska je na današnji paradi prvič prikazala tudi projektile z dometom 1000 kilometrov, ki jih je mogoče izstreliti s podmornice. Kim Džong Un je pokazal, da posveča posebno pozornost raketnemu programu tudi tako, da je posebej pozdravil poveljnika strateških sil, vojaške enote, ki je zadolžena za raketni arzenal.

Severnokorejska vojska je prikazala tudi rakete vrste Pukuksong. Foto: Damir Šagolj/Reuters

Na zadnjem delu vozila, ki je prevažalo medcelinsko raketo, je bila tudi mobilna izstrelitvena rampa, kar namiguje na povsem nov tip orožja, ki še ni bilo preizkušeno. To je bila torej svojevrstna napoved novih poskusov, s katerimi Severna Koreja dokazuje, da nobene sankcije ne morejo ustaviti njenega vojaškega razvoja.

Severna Koreja bo tudi v prihodnjih dneh v središču pozornosti glede na to, da v nedeljo v Seul prihaja ameriški podpredsednik Mike Pence, ki bo zatem odpotoval še na Japonsko in v Avstralijo. Severnokrejska tiskovna agencija KCNA je opozorila na »resno vojno histerijo ameriške administracije, ki je dosegla nevarno raven in ušla nadzoru«.

Vojaki so skozi središče Pjongjanga zakorakali z znamenitim gosjim korakom, poravnani v popolnoma ravne vrste. Foto: Damir Šagolj/Reuters