Renzi izključuje možnost italijanskega vojaškega posredovanja v Siriji

Italijanski premier meni, da se ne sme ponoviti scenarij iz Libije.

Objavljeno
06. december 2015 13.39
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA
Rim − Italijanski premier Matteo Renzi je izključil možnost, da bi se Italija pridružila drugim državam pri vojaških operacijah v nemirni Siriji. Po njegovih besedah se namreč ne sme ponoviti scenarij iz Libije, kjer so leta 2011 z mednarodno vojaško operacijo pomagali strmoglaviti Moamerja Gadafija, država pa je še vedno nestabilna, piše Slovenska tiskovna agencija.

»Teroriste moramo iztrebiti. A ne potrebujemo vrste enostranskih odzivov brez strateške vizije. Lahko si dovolimo vse razen druge Libije,« je povedal Renzi.

Italija je leta 2011 s precej obotavljanja popustila pritiskom zahodnih partnerjev in se priključila letalskim napadom v Libiji, s katerim so upornikom pomagali strmoglaviti Gadafija. »Štiri leta državljanske vojne v Libiji dokazujejo, da ta odločitev takrat ni bila srečna izbira. Danes je potrebna drugačna strategija,« je italijanski premier poudaril v intervjuju z italijanskim časnikom Corriere della Serra.

»Vojno si lahko dovolimo le, če jasno predvidimo, kaj se bo zgodilo potem,« je prepričan Renzi. Ob tem je izrazil razumevanje in spoštovanje do francoskega predsednika Françoisa Hollanda, ki je odredil letalske napade na skrajneže Islamske države v Siriji, piše STA. »A on vodi ranjeno Francijo, ki se mora odzvati,« je pripomnil Renzi.

Italija je po njegovih besedah pripravljena na boj proti vsem oblikam terorizma, dodaja STA. »Ko bo jasna strategija, se bomo pridružili. A da se to zgodi, bo ključen sprejem dogovora o Siriji in na Dunaju in sporazum o Libiji v Rimu,« je dejal Renzi. V italijanskem glavnem mestu bo namreč 12. decembra potekala mednarodna konferenca o Libiji, na Dunaju pa so že potekala mednarodna srečanja za iskanje rešitve sirske krize.