Režim v Damasku pripravljen na mirovne pogovore

Pristanek režima sirskega predsednika Bašarja al Asada na pogovore, kot kaže, ni brez pogojev.

Objavljeno
24. december 2015 14.35
MIDEAST-CRISIS-SYRIA/
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Damask − Sirija je pripravljena sodelovati na mirovnih pogajanjih v Ženevi, katerih cilj je najti rešitev za končanje državljanske vojne, je med obiskom na kitajskem dejal sirski zunanji minister Valid Mualem. Kot je dodal med novinarsko konferenco po srečanju s kitajskim kolegom Wang Yijem, je Damask v dialogu pripravljen sodelovati »brez tujega vmešavanja«.

Kot smo že poročali, je Varnostni svet Združenih narodov prejšnji teden soglasno sprejel resolucijo, ki izrisuje nadaljevanje mirovnega procesa za končanje državljanske vojne v Siriji. Ta proces za skupno pogajalsko mizo vabi tako upornike kot režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Njegova usoda v resoluciji ni omenjena, kar pomeni, da so ZDA za zdaj zahteve po njegovem odstopu postavile ne stranski tir. Načrt predvideva prekinitev spopadov, ki bi lahko začela veljati že januarja, ko naj bi se začeli pogovori. To bo sicer že tretji krog pogajanj. Zadnji, ki je potekal na začetku leta 2014, ni obrodil sadov.

»Naša delegacija bo pripravljena takoj, ko bomo prejeli seznam nasprotne delegacije,« je povedal sirski zunanji minister. »Upamo, da bodo pogajanja uspešna in da bodo privedla do oblikovanja vlade narodne enotnosti,« je dodal. Povedal je še, da bo vlada v Damasku oblikoval ustavni odbor za pripravo nove ustave z novim zakonom o volitvah, po katerem bodo parlamentarne volitve razpisali v približno 18 mesecih.

A pristanek režima sirskega predsednika Bašarja al Asada na pogovore, kot kaže, ni brez pogojev. Mualem je namreč poudaril, da v Damasku še pred začetkom pogovorov pričakujejo seznam terorističnih organizacij, ki na pogajanjih ne bodo smele sodelovati. VS ZN je sicer za sestavo seznama prepovedanih organizacij zadolžil Jordanijo, ki je spisek predložila pretekli petek, nanj pa uvrstila tudi skrajni skupini Islamska država in Fronta al Nusra. Če bo režim v Damasku ta seznam sprejel, še ni znano, saj je v preteklosti vse svoje nasprotnike − tudi neislamistične skupine − označeval za teroriste.