Rusija in Francija krepita napade na tarče IS v Siriji

Ruska letala so menda uničila približno tisoč tovornjakov z nafto, v bližini mesta Raka pa naftno skladišče in rafinerijo.

Objavljeno
23. november 2015 18.38
TOPSHOTS-FRANCE-ATTACKS-DEFENCE-CONFLICT-SYRIA-IRAQ
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Moskva − Ruska in francoska vojaška letala nadaljujejo z bombardiranjem tarč skrajne sunitske milice Islamska država (IS) v Siriji in Iraku.

Rusija je sporočila, da so njena vojaška letala v zadnjih dveh dneh na območju pod nadzorom skrajne sunitske milice Islamska država (IS) zadela 472 ciljev, piše Slovenska tiskovna agencija. Med drugim so po podatkih ruskega obrambnega ministrstva uničili približno tisoč tovornjakov z nafto, od tega 80 v bližini mesta Raka, ki velja za oporišče IS. Tam so menda uničili tudi naftno skladišče in rafinerijo.

Poleg tega so danes prve operacije proti IS začela francoska letala, ki so vzletela z letalonosilke Charles-de-Gaulle, ki jo je Francija pred dnevi napotila v vzhodno Sredozemlje, piše STA.

Francija je imela na območju doslej 12 vojaških letal − šest letal tipa rafale v Združenih arabskih emiratih in šest letal mirage 2000 v Jordaniji. S prihodom letalonosilke so se francoske zmogljivosti okrepile za še 26 bojnih letal, piše STA. Letalonosilka premore še dve radarski letali, na njej pa je 1900 članov posadke.

Francija in Rusija sta napade na tarče IS okrepili po nedavnih terorističnih napadih v Parizu, ki so zahtevali 130 življenj, oziroma potem, ko so preiskovalci dognali, da je tragično nesrečo ruskega potniškega letala, ki je konec oktobra strmoglavilo nad Sinajem, pri čemer je umrlo vseh 224 potnikov in članov posadke, povzročila eksplozija na krovu nastavljene bombe. Za obe dejanji je odgovornost namreč prevzela IS.