Rusija, Turčija in Iran podpisali dogovor o varnih območjih v Siriji

Dogovor so dosegli na pogajanjih med sprtima sirskima stranema v Kazahstanu. Prve štiri cone že znane.

Objavljeno
04. maj 2017 17.17
SYRIA-CONFLICT-AID
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Moskva − Rusija, Turčija in Iran so danes podpisali dogovor o oblikovanju varnih območij v Siriji, s katerimi bi zajezili humanitarno krizo v tej od vojne razdejani državi. Dogovor so dosegli na pogajanjih med sprtima sirskima stranema v Kazahstanu, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Sirska opozicija sprva protestno ni želela pričeti s pogajanji, saj jih je zmotila prisotnost Irana, ki je s svojimi silami sodeloval v vojni, v kateri je umrlo 400 tisoč sirskih državljanov.

Da je vzpostavitev varnih območij ključ do uspeha v Siriji, sta se že v sredo na srečanju v ruskem Sočiju strinjala turški in ruski predsednik, Recep Tayyip Erdoğan in Vladimir Putin. Zadnji je predlagal, da bi nad takšnimi območji prepovedali letenje.


Bodo varna območja Siriji prinesla več miru? Foto: AFP Photo

»Treba je najti mehanizme, ki bodo zagotovili konec prelivanja krvi,« je dejal Putin, ki podpira režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Erdoğan, ki podpira sirske upornike, je medtem opozoril, da želijo »nekatere strani« sabotirati dogovor o prekinitvi ognja v Siriji. Tega so sicer sklenili decembra lani pod pokroviteljstvom Turčije, Rusije in Irana.

Sirski uporniki so v sredo začasno prekinili udeležbo na pogajanjih v kazahstanski Astani. S tem izražajo protest proti nadaljnjim letalskim napadom v državi, ki jih uporniki pripisujejo vladnim silam. Pogajalci upornikov se ne bodo udeleževali pogajanj, dokler se bodo nadaljevali napadi, so sporočili.

Po navedbah virov blizu pogajalcem v Astani so se ti dogovorili o štirih varnostnih conah, in sicer v: južni Siriji (širša okolica mesta Dara), vzhodni Guti (vzhodni in severovzhodni obronki Damaska), severno od mesta Homs in v provinci Idlib.