Rusija z novimi napadi v Siriji, turška letala prestregla ruskega lovca

Turška letala F-16 so prestregla ruskega lovca, ki je v bližini meje s Sirijo vstopil v turški zračni prostor, in ga prisilila k vrnitvi.

Objavljeno
05. oktober 2015 16.29
SYRIA-CONFLICT-HOMS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ankara, Moskva − Ruska letala, ki od sredine prejšnjega tedna obstreljujejo tarče v Siriji, so izvedla nov val napadov. Kot je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, so njihova letala v zadnjih 24 urah izvedla devet napadov na tarče skrajne sunitske milice Islamska država (IS), pri tem pa zadela njen poveljniški center, skladišče orožja, in topniške položaje v provincah Homs, Idlib in Latakia.

A kot so sporočile turške oblasti, so ruska letala v soboto kršila njihov zračni prostor − turška reaktivna letala F-16 so namreč prestregla ruskega lovca, ki je v bližini meje s Sirijo vstopil v njihov zračni prostor in ga prisilila k vrnitvi. Poleg tega je Ankara zaradi incidenta ostro protestirala pri ruskem veleposlaniku. Moskvo je še posvarila, da je pripravljena ruska letala znova prestreči, če bodo še naprej kršila njen zračni prostor, in od nje zahtevala, da se tovrstne kršitve več ne ponovijo, sicer bo Rusija odgovorna za kakršen koli nezaželen incident, ki bi se utegnil zgoditi.

Turčija in Rusija sta se glede krize v Siriji, zaradi katere je bilo od začetka konflikta marca 2011 ubitih že več kot 240.000 ljudi, na milijone pa jih je bilo prisiljenih pobegniti s svojih domov, znašli na nasprotnih bregovih. Medtem ko Moskva ostaja ena zadnjih zaveznic sirskega predsednika Bašarja Al Asada, se Ankara zavzema za njegov sestop z oblasti, rusko posredovanje v Siriji pa označuje za veliko napako. Kljub temu stališču in incidentu, ki se je zgodil konec tedna, turški premier Ahmet Davutoğlu zanika napetosti z Rusijo. Kot je dejal, turški kanali z Rusijo ostajajo odprti.

Zaradi incidenta izredno zasedanje Nata

Na incident se je že odzval generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki je rusko kršitev turškega zračnega prostora označil za nesprejemljivo, poleg tega pa za popoldne sklical izredno zasedanje, na katerem bodo veleposlaniki držav članic zavezništva govorili o tej temi. Odzval se je tudi neidentificirani visoki predstavnik ZDA, ki je po navedbah agencije AFP ocenil, da incident ni bil napaka.

Kot smo že poročali, so ruska letala prejšnji teden začela izvajati napade na tarče IS v Siriji. Številne zahodne države Moskvo sicer obtožujejo, da napada zgolj zmerne nasprotnike svojega zaveznika Bašarja al Asada in da bo njeno posredovanje še okrepilo ekstremizem sunitske milice. Ta je zavzela že velika območja Sirije in Iraka, pri tem pa pobila na tisoče ljudi in mnoge pognala v beg ter poskrbela za veliko opustošenje. Po zadnjih informacijah so pripadniki IS uničili tudi že znameniti slavolok zmage iz 2. stoletja našega štetja v starodavni Palmiri, ki je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine.