Rusija zavira sprejetje resolucije o premirju v Siriji

Varnostni svet ZN bo danes (končno) glasoval o predlogu resolucije za uvedbo 30-dnevnega humanitarnega premirja v Siriji.

Objavljeno
24. februar 2018 11.53
SYRIA-CONFLICT
Be. B., STA
Be. B., STA
New York - Varnostni svet ZN je včeraj večkrat preložil in nato na koncu dokončno na danes preložil glasovanje o predlogu resolucije za uvedbo 30-dnevnega humanitarnega premirja v Siriji. Težave je delala Rusija, ki se ni pridružila večini članic Varnostnega sveta niti po celodnevnem pritisku na Moskvo.

Bombardiranje se nadaljuje

Varnostni svet naj bi se ponovno sestal danes okoli 18. ure po srednjeevropskem času, bombardiranje predmestja Damaska Vzhodne Gute, ki je v rokah upornikov proti režimu predsednika Bašarja al Asada, pa se je nadaljevalo. Po poročanju opazovalcev tudi s pomočjo ruskih zračnih sil.

Kuvajtski veleposlanik Mansur al Otaiba, ki predseduje Varnostnemu svetu, je zagotovil, da so blizu dogovora, ki ga potem ni bilo. Nesoglasja naj bi se vrtela okoli časovnice premirja. Večina želi določiti začetke in konec, Rusija pa je za ohlapnejšo besedilo brez prisile.

Predlog resolucije Kuvajta in Švedske predvideva začetek premirja 72 ur po sprejetju resolucije in potem humanitarne evakuacije. Za ruskega veleposlanika Vasilija Nebenzijo je 30-dnevno premirje nerealna ideja.

Rusija bi raje pozvala sprte strani, naj nehajo s spopadi, takoj ko bo to mogoče in naj si prizadevajo za humanitarno prekinitev ognja, ki bi trajala najmanj 30 dni. Švedski veleposlanik Olof Skoog je zagotovil, da si vsi, torej tudi Rusije, želijo premirja, ampak morajo nadaljevati delo na določenih opredelitvah v besedilu.

Pozivi Rusiji

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta pisala ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, naj podpre resolucijo, neoviran humanitarni dostop je zahtevala tudi visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Federica Mogherini. Ameriški predsednik Donald Trump pa je dejal, da je to, kar delajo Rusija, Iran in Sirija, prava sramota.

»Neverjetno je, da Rusija zavlačuje glasovanje o premirju za humanitarni dostop v Siriji. Koliko ljudi bo še moralo umreti, preden bo Varnostni svet glasoval. Dajmo že nocoj. Sirci ne morejo čakati,« je tvitnila veleposlanica ZDA v ZN Nikki Haley.