Se bo Izrael tudi odkrito zapletel v sirsko vojno?

Izraelska letala napadla cilje globoko v Siriji, Asadov režim na napad prvič odgovoril z raketami.

Objavljeno
22. marec 2017 16.54
ISRAEL-MILITARY-DRILL
D. S.
D. S.
Mislim, da so Rusi razumeli, je po obisku v Moskvi povedal izraelski premier Benjamin Netanjahu. »S predsednikom Vladimirjem Putinom sem govoril o strateškem pomenu iranskih prizadevanj za permanentno prisotnost v Siriji in dal jasno vedeti, da je za Izrael to nesprejemljivo,« je po pogovorih v Kremlju dejal Netanjahu.

Teden dni kasneje se je med Sirijo in Izraelom zgodil do zdaj najbolj resen vojaški incident od začetka sirske vojne. Izraelska bojna letala, ki so do zdaj delovala predvsem v za Izrael strateško pomembnem »obrambnem pasu« ob meji, so bombardirala več ciljev daleč v notranjosti Siriji, armada sirskega diktatorja Bašarja al Asada pa je prvič s protiletalsko obrambo odgovorila na izraelski letalski napad. Proti izraelskim lovcem je izstrelila rusko protiletalsko raketo vrste S-200, ki je po pisanju nove Spieglove dopisnice iz Moskve Christine Hebel poletele šele po tem, ko so se izraelski lovci že umaknili.

Vseeno je izraelska protiraketna obramba sirsko raketo, ker je menda obstajala nevarnost, da bi padla na izraelska tla, potem nemudoma in zelo učinkovito sestrelila s svojim protiraketnim izstrelkom vrste arrow 2. Eksplozija raket, ko sta v zraku trčili druga v drugo, je bila menda tako silovita, da jo je bilo slišati v velikem delu Izraela in na Zahodnem bregu.

Iz tihe v odkrito vojno

Vojaški incident, ki se je zgodil minuli konec tedna, je po pisanju Spiegla nevaren in nenavaden najmanj iz dveh razlogov. Prvi je ta, da je bili Izrael zaradi vsem očitne uporabe svoje protiletalske rakete prvič prisiljen javno priznati, da njegovo letalstvo sodeluje v vojaških akcijah v Siriji. Do zdaj je namreč veljalo, da izraelski lovci napadajo zgolj za Izrael nevarne cilje in konvoje v Damasku in njegovi okolici, oziroma v relativno ozkem pasu blizu izraelske meje, kjer bi se lahko pojavili tudi za Izrael nevarni teroristi. Tokrat naj bi izraelska letala prvič odkrito napadla cilje, ki so več kot sto kilometrov oddaljeni od njegovih meja.

Kateri cilji naj bi to bili, ni povsem jasno. Politika izraelske vlade je, da o tem ne daje nobenih izjav in da se javno ne opredeljuje do tega, kdo da naj bi bili v Siriji njeni prijatelji in kdo sovražniki. Po podatkih sirske armade pa so izraelska letala menda napadla cilje v bližini puščavskega mesta Palmira. Po vsej verjetnosti naj bi šlo za vojaško letališče, vendar po navedbah Spiegla tega napada z gotovostjo za zdaj ni potrdil še noben neodvisen vir.

Obstajajo pa logične razlage. Ker so izraelska letala v minulih tednih v vojaškem letalskem oporišču Mazeh v bližini Damaska uničila več konvojev s pošiljkami orožja, opazovalci domnevajo, da bi utegnil Iran pošiljke svojih raket, s katerimi v Siriji domnevno oskrbuje zavezniški šiitski Hezbolah, preusmeriti na letališče v bližini Palmire. Ta vojaška baza naj bi bila namreč izven »običajnega dosega« izraelskih letal in dovolj daleč v notranjosti Sirije, kamor izraelski lovci do zdaj praviloma niso leteli.

A so se v Teheranu očitno ušteli. Izrael naj bi se za napad menda odločil tudi zato, ker naj bi bile po prepričanju njegovih vojaških strokovnjakov v pošiljkah tudi rakete vrste scud, ki lahko letijo do 700 kilometrov daleč.

Napad blizu ruskih vojakov

Da se je izraelski napad v resnici zgodil, in da je bil v bližini Palmire, naj bi po pisanju Spiegla dokazovala tudi reakcija ruskega zunanjega ministrstva, ki se je prvič po nekem izraelskem letalskem napadu na ozemlju Sirije odločilo nemudoma vpoklicati izraelskega veleposlanika v Moskvi. V Kremlju naj bi bili menda ogorčeni, kajti do zdaj je veljalo, da medsebojni »kanali informiranja« delujejo, in da vsaka stran ve, kaj kdo počne v Siriji. Po pisanju Gazete.ru je med Izraelom in Rusijo menda veljal načelni dogovor, da lahko izraelsko letalstvo na sirskem ozemlju napada samo tiste cilje, ki pomenijo neposredno grožnjo za Izrael. Tokratni napad pa se je zgodil globoko v notranjosti Sirije in v neposredni bližini Palmire, kjer ima Rusija nameščene svoje vojake.

Koliko časa bo v Siriji še lahko veljal tak načelni dogovor med Moskvo in Izraelom, je po oceni opazovalcev tudi zaradi tokratnega napada izraelskih letal in raketnega odgovora sirskega diktatorja Bašarja al Asada povsem negotovo. Izraelske tajne službe naj bi bile namreč prepričane, da Iran tudi po zaslugi Rusije v Siriji igra vse bolj pomembno vlogo, in da bi Hezbolah kot zelo tesen zaveznik Teherana to utegnil izkoristiti na Golanu, od koder bi bilo zelo preprosto izstreljevati rakete na Izrael.