Seul noče raketnega dežnika

Novi predsednik Južne Koreje je zaplesal po žici, razpeti med Washingtonom in Pekingom. Iz Severne Koreje spet letijo rakete.

Objavljeno
07. junij 2017 23.45
South Korea US Missile Defense
Zorana Baković
Zorana Baković

Južnokorejska vlada je zamrznila postavljanje protiraketnega sistema Thaad (Terminal High Altitude Area Defense), da bi ustvarila pogoje za okrepitev angažmaja v odnosih s Pjongjangom in zmanjšala napetosti s Pekingom. Dve izstrelišči, ki sta že v uporabi, bo sicer zadržala, ne bo pa dovolila postavitve novih, dokler ne bo izdelana »ocena vpliva [sistema] na okolje«.

Kljub novemu signalu dobre volje Seula, da se oborožene grožnje zamenjajo z dialogom, je Severna Koreja v četrtek izstrelila serijo raket zemlja−morje. Po ocenah južnokorejskih vojaških strokovnjakov gre za nov tip rakete, ki so ga spomladi prikazali na vojaški paradi v Pjongjangu. Izstrelitvena enota je opremljena s štirimi rampami in lahko hkrati izstreli več tovrstnih raket. Iz vojaškega oporišča v bližini mesta Vonsan so projektili poleteli približno 200 kilometrov daleč.

Severnokorejske rakete so poletele približno 200 kilometrov daleč v Japonsko morje. Foto: Kim Hong-Ji/Reuters

Novi predsednik Južne Koreje Mun Dže In je izkoristil proteste več sto prebivalcev Seongdžuja, okrožja južno od prestolnice Seul, ki so se v skrbi za ekološko varnost uprli postavljanju protiraketnega ščita. Že tako je bil zelo nezadovoljen, ker je Pentagon pohitel z dobavo protiraketnih baterij neposredno pred predsedniškimi volitvami 9. maja, s čimer je odgovoril na Munove predvolilne obljube, da bo prekinil sporazum o Thaadu z Američani in namesto tega branil svojo državo z dialogom s Severno Korejo in z vlaganji v industrijsko cono Kaesong, ki leži na severni strani 38. vzporednika.

Predsedniški urad je v sredo objavil, da »ni nobene potrebe« po umiku dveh izstrelišč, ki že delujeta. »Nadaljnje inštaliranje sistema pa ni tako nujno, da bi zaradi njega obšli popolno oceno njegovih vplivov na okolje,« je dejal eden izmed predsednikovih sodelavcev.

Za povečavo kliknite na sliko.

Mun je bil neprijetno presenečen, ko so bile v Južno Korejo pred kratkim prepeljane še štiri lansirne rampe, zato je od vojaškega vrha zahteval pojasnilo, kako da predsedniški urad ni bil obveščen o dobavi dodatne opreme. Obrambni minister Han Min Ku je prejšnji teden šele po dolgem telefonskem pogovoru s predsednikom s težavo priznal, da so prišla še štiri izstrelišča. Njegov odhod s položaja pričakujejo v bližnji prihodnosti.

Vodstvo južnokorejske vojske se zdaj brani s strogo zaupnim sporazumom s Pentagonom; ta jim menda ni dovoljeval niti tega, da bi o tem obvestili predsednika države, ki je obenem tudi vrhovni poveljnik oboroženih sil. Mun takšnega opravičila ni bil pripravljen sprejeti. 

Preberite še

Kaj preizkuša Severna Koreja?

Ali Daljnemu vzhodu res grozi vojna?

Čim je Mun Dže In pred mesecem dni prevzel oblast, je moral zaplesati po žici, napeti med Washingtonom in Pekingom. V ZDA je poslal svojega najvišjega sodelavca z nalogo, da Američanom pojasni, da preiskava, povezana z dodatnimi elementi Thaada, nikakor ne napoveduje konca varnostnega zavezništva med državama in da bo izpeljana zaradi »notranjih razlogov«, ne pa zato, da bi ugodili kitajskim zahtevam, da je treba protiraketni ščit nemudoma razstaviti.

Peking je protestiral proti postavljanju Thaada v bližini Seula, ker lahko Američani s te lokacije s pomočjo njegovega radarskega sistema oprezajo globoko v notranjost Kitajske in na ta način nevtralizirajo uničevalno moč velikega dela kitajskega raketnega arzenala. Čeprav kitajsko politično vodstvo nasprotuje izkoriščanju trgovinskih povezav za maščevanje v političnih sporih, različni uradi še vedno nagajajo južnokorejskim podjetjem pri izdajanju dovoljenj za delo, kitajske turistične agencije pa so nehale organizirati potovanja po Južni Koreji.

Je lahko sistem Thaad učinkovit odgovor na rastoči severnokorejski raketni arzenal? Foto: Damir Šagolj/Reuters

Številni Južni Korejci so še vedno prepričani, da bi dokončanje namestitve sistema Thaad spremenilo njihovo državo v še bolj verjetno tarčo severnokorejskih raket v primeru izbruha oboroženega spopada. Poleg tega so prepričani, da bi morali imeti več besede pri vsaki potezi proti Pjongjangu, Mun pa je volivcem obljubil, da ZDA ne bo več dovolil krojiti strategije do Korejskega polotoka brez Seula.

Obljube, da bo Pjongjang obiskal prej kot Washington, očitno ne bo mogel preprosto izpolniti, toda Mun vztraja pri tem, da je mogoče odnose med Korejama reševati samo z dialogom.