Severna Koreja je z vsako izstrelitvijo bliže cilju

Tretja izstrelitev rakete v treh tednih je bila spet natančno usmerjena − tokrat v smeri ameriškega oporišča na Japonskem.

Objavljeno
29. maj 2017 10.58
Japan Koreas Tensions
Zorana Baković
Zorana Baković

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un misli resno: potem ko je sporočil, da ne namerava ustaviti raketnega in jedrskega programa, ampak ga, nasprotno, še okrepiti, je njegova vojska v ponedeljek izstrelila še en projektil, tokrat modificirano raketo kratkega dosega vrste Scud, ki je v približno šestih minutah preletela okoli 450 kilometrov.

Čeprav je ta raketa na prvi pogled precej manj nevarna od tiste, izstreljene prejšnji teden, je dvignila na noge celotno regijo. Padla je namreč znotraj japonske izključne ekonomske cone, kar pomeni manj kot 370 kilometrov od japonske obale, zato je uradni Tokio prvi ostro obsodil novo provokacijo Pjongjanga.

»Skupaj z ZDA bomo izvedli konkretne ukrepe, da bi preprečili grožnjo Severne Koreje,« je dejal premier Šinzo Abe, pri čemer je dal vedeti, da se je o »konkretnih ukrepih« konec prejšnjega tedna pogovarjal na Siciliji, kjer se je z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom srečal v okviru zasedanja kluba največjih gospodarstev G7.

Prebivalci japonskega mesta Osaka zaskrbljeno spremljajo poročila o zadnjem severnokorejskem raketnem poskusu. Foto: Meika Fujio/AP

Uničevalna moč zadnjega raketnega poskusa bi lahko bila primarno politične narave, ker bo Japonsko prav danes obiskal član kitajskega kabineta in najvišji diplomat Yang Jiechi, ki naj bi se z gostitelji pogovarjal o popuščanju napetosti v odnosih med sosedama. Po tem, ko je Kim Džong Un zaril prst v japonsko oko, se bodo Yang in njegovi sogovorniki težko uskladili glede temeljnega vprašanja: ali se je treba Severne Koreje lotiti z orožjem ali potrpežljivo vztrajati pri dialogu s Pjongjangom.

Medtem ko sta prejšnji raketi, izstreljeni iz severnokorejskih oporišč, poleteli veliko više in dlje, je bil namen prenovljenega Scuda očitno vaditi ciljanje ameriških vojaških oporišč na Japonskem. Poletel je namreč iz oporišča Vonsan na vzhodni obali Severne Koreje, njegova potencialna tarča pa bi lahko bila letalska baza ameriških marincev Ivakuni v prefekturi Jamaguči.

Stare rakete vrste Scud, ki jih ima v svojem arzenalu severnokorejska vojska, imajo doseg med 300 in 500 kilometri, vendar so jih predkratkim prenovili, preimenovali v Scud-ER (Extended Range; podaljšani doseg), zdaj pa lahko menda poletijo tudi nad do tisoč kilometrov oddaljene tarče, kar pomeni, da lahko dosežejo tudi dele Japonske.

Severnokorejski voditelj je jasno postavil cilj: množična proizvodnja raket, ki lahko ponesejo jedrsko bojno glavo nad katero koli tarčo. Foto: Reuters

Severni Koreji je v petih letih vladavine Kim Džong Una uspelo izstreliti več balističnih raket kot v vseh 17 letih, ko je bil na oblasti njegov oče Kim Džong Il. Za letos se napoveduje nov rekord, saj je bilo od njegovega začetka izstreljenih že 12 raket. Zdi se, da je Pjongjang ujel ritem in vsak teden preizkusi eno od njih, vojaške strokovnjake pa skrbi predvsem to, da Severna Koreja z vsakim novim poskusom dosega vidni napredek proti cilju, ki ga je Kim Džong Un prav tako jasno opredelil: množični proizvodnji raket, ki bodo sposobne ponesti jedrske bojne glave do katere koli tarče, vključno s tistimi na ameriški celini.