Severnokorejski faktor v južnokorejskih volitvah

Za Mun Deae Ina odkrito navija tudi Severna Koreja, ki je v petek pozvala h končanju konfrontacije med državama.

Objavljeno
09. maj 2017 12.25
SOUTHKOREA-ELECTION/
Zorana Baković
Zorana Baković

Ob 6. zjutraj je odprlo vrata skoraj 14.000 volišč širom po Južni Koreji, državljani pa so dobili prosti dan, da bi glasovali za novega predsednika države. V tekmi za ključe Modre hiše (predsedniška rezidenca) je trinajst kandidatov, favorit za zmago pa je prvi mož Demokratske stranke Koreje (DPK) Mun Džae In. Zanj odkrito navija tudi Severna Koreja, ki je v petek pozvala h končanju konfrontacije med državama.

»Današnji tragični odnosi med Severno in Južno Korejo so delo konservativnih skupin, ki so bile na oblasti zadnjih deset let in so ne le ponovno oživile že presežene konflikte, ampak so celo okrepile politično in vojaško rivalstvo znotraj istega naroda,« je zapisal avtor ponedeljkove kolumne v največjem severnokorejskem partijskem časniku Rodong Sinmun.

Severna Koreja je na več načinov dala vedeti, da so njen glavni sovražnik Washington in le tiste politične sile v Seulu, ki sledijo ameriški liniji. V soboto so severnokorejske oblasti aretirale še enega ameriškega državljana, ki so ga obtožile »sovražnega delovanja« proti režimu v Pjongjangu, ker je predaval na tamkajšnji fakulteti za znanost in tehnologijo. Kim Hak Song je že četrti Američan v severnokorejskih ječah, njihova usoda pa bo odvisna od nadaljnjega dogajanja na Korejskem polotoku.

Volilna komisija napoveduje, da se bo tokratnih volitev udeležilo več kot 80 odsotkov upravičencev. Foto: Kim Hongji/Reuters

Južnokorejsko vodstvo je svojim oboroženim silam naročilo, naj bodo v povišani stopnji pripravljenosti, če bi se rezultati volitev razpletli v smer, ki Pjongjangu ne bo všeč.

V tej državi sicer ne poznajo predvolilnega molka, zato so kandidati v ponedeljek še enkrat pozvali volivce, naj oddajo glas in pomagajo nadoknaditi polletni politični vakuum, ki ga je sprožil korupcijski škandal, zaradi katerega je bila najprej odstavljena, nato pa še aretirana nekdanja predsednica Park Geun Hje.

Na voliščih dejansko pričakujejo rekordni odziv volivcev, nacionalna volilna komisija napoveduje, da bo glasovalo več kot 80 odstotkov od skupaj 42,5 milijona registriranih volivcev. Južnokorejski volilni sistem jim omogoča tudi predčasno oddajo glasu, kar jih je v četrtek in petek že storilo 11 milijonov.

Preberite še:

Zmaga liberalnega kandidata

Po kateri poti nazaj v prihodnost

Zgodbe Zgodbe z vzhoda: Mir je stvar izbire

Ko so bile leta 1987 izpeljane prve demokratične volitve južnokorejskega predsednika, je na volišča prišlo 89,2 odstotka volivcev, potem pa se je udeležba spustila na povprečnih 60 do 70 odstotkov. Ko je bil leta 1997 izvoljen liberalni Kim Dae Džung, prvi južnokorejski predsednik, ki je po tem odpotoval v Pjongjang in se tam srečal z voditeljem Kim Džong Ilom, je bil odziv volivcev 80,7-odstoten.

Od trinajstih kandidatov, kolikor jih je krenilo v tokratno kampanjo, si jih je le pet zagotovilo dovolj veliko podporo, da so se uvrstili v televizijsko soočenje, le trojica od njih pa ima resne možnosti za zmago. Največji favorit je progresivni liberalec Mun, ki mu je zadnja anketa prejšnjo sredo namerila 38 odstotnih točk prednosti pred sredinskim kandidatom Ahn Čeol Sujem iz novoustanovljene Narodne stranke.

Kandidatu Ljudske stranke Ahnu Čeol Suu zadnje ankete izkazujejo kar 38 odstotnih točk »težak« zaostanek za Munom. Foto: Kim Hong-Ji/Reuters

Toda zadnje ocene kažejo, da je v dneh pred volitvami zrasla podpora Hong Džun Pjoju, ki je preimenoval konservativno stranko nekdanje predsednice v Stranko svobodne Koreje, v kampanjo pa se je vključil kot njen lojalist. Pravzaprav je največ podpore dobil od konservativcev, ki se bojijo velikega obrata v politiki do Severne Koreje in ZDA, če se na oblast povzpne Mun.

Tudi Ju Seong Min prihaja iz konservativne stranke bivše predsednice, vendar kandidira v imenu tiste frakcije, ki je podprla njeno zamenjavo in aretacijo. Edina ženska v predsedniški tekmi Sim Sang Džeung prihaja iz vrst progresivne Stranke pravice, ankete pa ji napovedujejo le malo več kot sedem odstotkov podpore.

Vsi kandidati so med svojimi predvolilnimi nastopi izpostavljali ekonomijo kot glavno točko njihovih programov. Južna Koreja je četrta ekonomska sila Azije, vendar se je njena gospodarska rast v zadnjih letih upočasnila, obenem pa je izkazala vrsto pomanjkljivosti v zaostreni konkurenci z vzpenjajočimi se igralci. Brezposelnost med mladimi v starosti od 22 do 29 let je kar 8,2-odstotna (kar je zelo veliko v razviti Vzhodni Aziji), velik del državljanov pa pričakuje, da bodo prav ti problemi v fokusu novega predsednika države.

Južna Koreja se spopada z več kot osemodstotno brezposelnostjo med mladimi, kar je zelo veliko za razvito Vzhodno Azijo. Foto: Ed Jones/AFP

Progresivni in konservativni kandidati se med seboj razlikujejo v vsem, tudi v odnosu do gospodarskih vprašanj. Medtem ko Mun napoveduje reformiranje čaebolov, velikih, na poslovanju vplivnih družin utemeljenih industrijskih konglomeratov, bi jih Hong še okrepil. Medtem ko bi prvi zvišal davke za premožne in odprl več kot 800.000 novih delovnih mest v javnem sektorju, bi drugi ukinil delavske sindikate.

In medtem ko se vsi trudijo ponuditi jasen odgovor na izzive, ki prihajajo iz Pjongjanga, noben od njih nima dobrega odgovora na izzive, ki jih ponuja Kitajska. Južna Koreja namreč med vsemi azijskimi državami vlaga največji delež BDP v raziskave in razvoj, vendar so ji v zadnjih letih velika kitajska podjetja, kakršni sta TCL in Xiaomi, postala velika konkurenca s precej cenejšimi, obenem pa tehnološko ne dosti slabšimi mobilnimi telefoni in televizorji.

Kljub vsemu pa je največ pozornosti usmerjene v to, kako bo novi južnokorejski predsednik pristopil k napetosti na Korejskem polotoku. Za številne volivce je ameriški predsednik Donald Trump večji problem od severnokorejskega voditelja Kim Džong Una in ti bodo glas namenili Munu, ki je obljubil, da bo svoj narod naučil, kako Američanom reči »Ne!«

Ob napeti meji med Korejama je bilo v zadnjih dneh mirno, tudi (ali predvsem) zaradi volitev. Foto: Ed Jones/AFP

Tudi Severna Koreja navija za Mun Džae Ina, zato je pred volitvami na jugu njeno orožje umolknilo, da ne bi spodbudilo volivcev k oddaji glasu za bojevitega konservativca.

Volilna mesta bodo ostala odprta do osmih zvečer, celo uro dlje kot običajno, izidi volitev pa bodo objavljeni kmalu po tem.