Sirska opozicija menda pripravljena na pogovore z Asadom

Glavne opozicijske skupine v Siriji obenem vztrajajo, da mora Asad ob začetku politične tranzicije odstopiti.

Objavljeno
10. december 2015 22.55
SYRIA-CONFLICT-ASSAD-CHEMICAL-WEAPONS
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Rijad − Glavne opozicijske skupine v Siriji so dosegle dogovor − pripravljene so se pogovarjati z režimom sirskega predsednika Bašarja al Asada, a obenem vztrajajo, da mora Asad ob začetku politične tranzicije odstopiti, piše Slovenska tiskovna agencija.

»Udeleženci so se pripravljeni pogajati s predstavniki sirskega režima (...) v okviru specifičnega časovnega okvira, dogovorjenega z Združenimi narodi,« med drugim piše v izjavi, objavljeni ob koncu pogovorov med različnimi sirskimi oboroženimi in političnimi opozicijskimi skupinami, ki so v sredo in danes potekali v savdski prestolnici. Obenem so sicer skupine vztrajale, da morajo Bašar al Asad in njegovi pomočniki sestopiti z oblasti ob začetku obdobja tranzicije, ki je bilo dogovorjeno na srečanju vodij diplomacij 17 držav novembra na Dunaju, piše STA.

Prav prihodnost Asada je bilo ključno jabolko spora tako na današnjih kot tudi ostalih pogovorih o prihodnosti Sirije. Opozicija, ki jo podpirajo Zahod in arabske države, namreč zahteva njegov takojšen odstop, a del opozicije se, podobno kot Asadova zaveznika Rusija in Iran, s tem ne strinja. Kompromis sedaj očitno je, da je opozicija pripravljena na pogajanja, tudi če Asad ne odstopi takoj, vendar pa mora odstopiti kasneje.

Opozicijske skupine so danes oblikovale tudi poseben vrhovni odbor za pogajanja s sedežem v Rijadu, ki bo nekakšna referenčna točka za njihovo pogajalsko skupino in bo izbral člane te skupine. Odbor naj bi imel 30 članov, od tega tretjino iz oboroženih skupin, piše STA.

ZN in mednarodno skupnost opozicija poziva, naj prisilijo sirski režim k »ukrepom dobre volje« še pred začetkom pogajanj. Med temi so končanje obleganja krajev in območij, kar bi omogočilo dostavo humanitarne pomoči, ustavitev usmrtitev, izpustitev političnih zapornikov in vzpostavitev pogojev za vračanje beguncev, pa tudi končanje prisilnega razseljevanja prebivalstva in napadov na civiliste z bombami v sodih, piše STA.

Dvodnevno srečanje za zaprtimi vrati je bilo po navedbah STA prvo, na katerem se je od začetka vojne v Siriji leta 2011 zbral širok spekter zmernih in oboroženih nasprotnikov režima. Na njem se je zbralo več kot 100 predstavnikov razcepljene sirske opozicije, med njimi tudi predstavniki oboroženih skupin. Med povabljenimi pa niso bile skupine, označene za teroristične, kot sta Fronta al Nusra in Islamska država, ter tudi ne kurdske organizacije, ki se borijo proti IS.

Namen pogovorov je bil oblikovati enotno fronto za mirovna pogajanja z režimom v Damasku in enotno vizijo za prihodnost od vojne opustošene Sirije. Glede slednje je opozicija dogovor v osmih točkah dosegla dopoldne, ko so med drugim napovedali oblikovanje demokratične, civilne in pluralistične pravne države brez Asada ter se zavezali varovanju človekovih pravic, boju proti terorizmu in zavračanju tujih sil v državi, piše STA.

Pogovori v Rijadu predstavljajo pomemben del politične tranzicije, za katero se je na srečanjih na Dunaju dogovorila dvajseterice držav, tudi Iran in Rusija, in s katero naj bi končali že skoraj petletno vojno v Siriji. Ta načrt politične tranzicije predvideva pogovore med režimom in opozicijo do 1. januarja, oblikovanje prehodne vlade in volitve v 18 mesecih.

Prihodnje srečanje v dunajskem formatu je predvideno januarja, dodaja STA.