Sirska vlada v državo povabila strokovnjake OPCW

Sirija je doslej zavračala trditve, da je v napadu na Doumi uporabila kemično orožje.

Objavljeno
10. april 2018 18.49
V. V., STA
V. V., STA

Damask - Sirska vlada je v državo povabila skupino strokovnjakov Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), da obiščejo sirsko Doumo, ki naj bi bila minuli konec tedna prizorišče domnevnega napada s kemičnim orožjem, poroča STA.

Sirija je doslej zavračala trditve, da je v napadu na Doumi, ki velja za zadnjo trdnjavo upornikov v oblegani enklavi Vzhodna Guta, uporabila kemično orožje.

Sirska državna tiskovna agencija Sana, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, je ob tem danes poročala, da je sirsko zunanje ministrstvo sporočilo, da je pripravljeno na sodelovanje s skupino strokovnjakov OPCW.

»Ministrstvo je poslalo formalno vabilo OPCW, naj pošlje skupino v Doumo in preuči trditve o domnevni uporabi kemičnega orožja. Sirija je pri tem pripravljena zagotoviti vso potrebno podporo,« so še sporočili iz Damaska.

Sirsko povabilo OPCW je bilo izdano, nekaj ur preden bo Varnostni svet Združenih narodov razpravljal o predlogih resolucije, ki sta ju vložili Rusija in ZDA. OPCW je sicer že sam sporočil, da preiskuje trditve o napadu s kemičnim orožjem, a so doslej izvedli le preliminarne analize.