Sirska vojska: V letalskem napadu koalicije na kemično skladišče IS več sto mrtvih

Ameriška vojska je zanikala sirska poročila in opozorila, da gre ponovno za namerne lažne informacije.

Objavljeno
13. april 2017 16.15
GLOBAL-FOREX/
A. S. H., STA
A. S. H., STA

Damask − Sirska vojska je danes sporočila, da je v letalskem napadu koalicije pod vodstvom ZDA na vzhodu Sirije življenje izgubilo več sto ljudi, saj so zadeli strupeno snov, ki jo je hranila teroristična skupina Islamska država (IS). Domnevni napad se je zgodil v sredo, cilj pa je bil oporišče IS vzhodno od province Deir Ezor.

Sirska vojska je dodala, da je med mrtvimi tudi več civilistov. »Letalski napad potrjuje, da imajo teroristične organizacije, med njimi IS in Al Nusra, v lasti kemično orožje,« so sporočili.

»Lažne informacije«

Ameriška vojska je zanikala sirska poročila in opozorila, da gre ponovno za namerne lažne informacije. Iz koalicije pa so sporočili, da so v torek izvedli letalski napad južno od mesta Tabka v podporo lokalnim silam, ki se borijo proti IS, vendar pomotoma ubili 18 prijateljskih borcev.

Prejšnji teden je sirski režim domnevno izvedel kemični napad na Kan Šejkun, v katerem je življenje izgubilo najmanj 87 ljudi. Sirska vlada je zanikala odgovornost za napad in zatrdila, da so uničili skladišče s kemičnim orožjem, ki je pripadalo džihadistični skupini. Ameriška vojska je prejšnji četrtek po napadu na Kan Šejkun izstrelila 59 manevrirnih raket na vojaško letališče sirskega režima pod vodstvom Bašarja al Asada.