Sirske opozicijske skupine za skupno mizo v Saudski Arabiji

Po dogovoru z režimom so uporniki začeli zapuščati Homs, mesto, ki je nekdaj veljalo za prestolnico revolucije.

Objavljeno
09. december 2015 12.55
SYRIA-CONFLICT-HOMS-REBELS
Mo. B.
Mo. B.

Damask, Riad − V glavnem mestu Saudske Arabije se je danes za zaprtimi vrati začela razprava razpršene sirske opozicije, kakršne od začetka vojne pred skoraj petimi leti še ni bilo, danes poročajo državni saudski mediji.

Saudski zunanji minister Abdel al Džuber je ob začetku srečanja pozdravil okoli sto delegatov različnih političnih in oboroženih opozicijskih skupin, nato pa se umaknil iz razprave v upanju, da jim bo uspelo nekoliko uskladiti stališča pred morebitnimi pogajanji z režimom Bašarja al Asada. Čeprav vse skupine, ki se borijo na sirskih bojiščih, niso bile povabljene na dvodnevne opozicijske pogovore, je vanje vključenih veliko več različnih frakcij kot med katerimkoli drugim podobnim srečanjem v preteklosti.

Glavni cilj je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sestaviti enoten opozicijski blok, ki bi lahko na srečanju z Asadom in predstavniki mednarodne skupnosti − poskušali ga bodo organizirati še pred novim letom − učinkovito zastopal svoje interese.  

Rusija: Ni nam treba imeti srečanja le zaradi srečanja

Z begunsko krizo in čedalje več terorističnimi napadi, za katerimi stojijo pripadniki IS, so se v zadnjih mesecih okrepila tudi mednarodna prizadevanja za končanje sirske vojne, v kateri je od marca 2011 umrlo več kot 250.000 ljudi, milijoni so morali zapustiti svoje domove. Na zadnjem srečanju prejšnji mesec, ki je potekal v senci pariških terorističnih napadov, je najvišjim diplomatom iz 17 držav, med njimi so bili tudi glavni nasprotniki in podporniki Asada, uspelo določiti šestmesečni rok za sestavo prehodne vlade in osemnajstmesečnega za organizacijo volitev.

Nov krog pogajanj o končanju sirske vojne je načrtovan še za ta mesec, a so iz ruskega zunanjega ministrstva včeraj sporočili, da je še prezgodaj govoriti o natančnem datumu. »Ker ni skupnega razumevanja o tem, kdo v Siriji je terorist in kdo je član opozicije, je nemogoče govoriti o sirskem notranjepolitičnem procesu ali o tako pomembnem in nujnem vprašanju, kot je premirje. Ni nam treba imeti srečanja le zaradi srečanja,« so še zapisali.

Homs zapuščajo uporniki in civilisti

Medtem ko na mednarodni ravni potekajo širša prizadevanja za rešitev sirske vojne, pa se na terenu nadaljujejo pogajanja na lokalni ravni. Iz mesta Homs, ki je veljalo za prestolnico upora proti Bašarju al Asadu, so se danes po pogajanjih z režimskimi silami začele umikati uporniške sile. Te so nadzorovale le še okrožje Waer. »Prva skupina ljudi je že zapustila Waer, druga ji bo kmalu sledila,« je povedal predstavnik province. Po njegovih besedah bo okrožje danes v avtobusih ZN zapustilo okoli 700 ljudi, med njimi 400 žensk in otrok ter 300 borcev.

Avtobusi jih bodo odpeljali do province Hama, nato pa bodo pot nadaljevali do Idliba, ki je v rokah zavezništva več uporniških skupin, med njimi tudi z Al Kaido povezane milice Fronte al Nusra, še poroča AFP.