Sirski režim obtožil koalicijo napadov na njihove sile, koalicija to zanika

Sirska vlada je v protestnem pismu ZN koalicijo pod vodstvom ZDA obtožila bombardiranja njihovega vojaškega oporišča.

Objavljeno
07. december 2015 13.58
MIDEAST-CRISIS/SYRIA-SELF PROTECTION
Mo. B.
Mo. B.

Damask – Iz Sirije, države, v kateri so različne oborožene skupine in vojska v skoraj petih letih krvave vojne zabrisale stare meje in zarisale nove, na nebu pa se drenjajo vojaška letala koalicije pod ameriškim vodstvom in ruskih zračnih sil, danes poročajo o novem incidentu. Sirski režim je ameriško koalicijo obtožil zračnega napada na položaj njihove vojske v provinci Deir el Zur, v katerem so menda umrli trije vojaki.

Tiskovni predstavnik koalicije je obtožbe že zavrnil. »Napadli smo 55 kilometrov stran od območja, o katerem Sirci trdijo, da je bilo napadeno. To je bilo edino območje v Deir El Zuru, ki smo ga včeraj napadli,« je povedal polkovnik Steven Warren. Navedbe režima je zanikal tudi Brett McGurk, posebni odposlanec Obame v koaliciji. »Navedbe o vpletenosti koalicije so napačne,« je zapisal na twitterju.

Če se navedbe sirskega režima izkažejo za resnične, bi bil to prvi zračni napad koalicijskih sil na sirsko vojsko. »Sirska arabska republika ostro obsoja to očitno agresijo ameriških koalicijskih sil, s čimer so odkrito kršili določila listine ZN,« so v protestnem pismu varnostnemu svetu ZN in generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Munu zapisali na sirskem zunanjem ministrstvu.

V njem so še pojasnili, da so v nočnem napadu na vojaško oporišče v provinci sodelovala štiri letala koalicije proti IS. Poleg treh smrtnih žrtev je ranjenih 13 vojakov, uničenih je več oklepnih in drugih vozil ter orožja in skladišče streliva. »To ogroža naša prizadevanja v boju proti terorizmu in znova dokazuje, da je ta koalicija premalo resna in kredibilna, da bi se lahko učinkovito borila proti terorizmu,« so še zapisali v pismu.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je provinca Deir el Zur bolj ali manj pod nadzorom Islamske države, posamezne dele pa še vedno brani sirska vojska.

Zračni napad na oporišče sil sirskega režima je potrdila tudi nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice, ki vojno v Siriji spremlja s pomočjo razvejene mreže aktivistov na terenu. Tudi oni menijo, da so napad izvedla letala koalicije proti IS.

Koalicija pod vodstvom ZDA je zračne napade v Sirij začela septembra 2014 v okviru širše kampanje proti skrajni sunitski Islamski državi, ki deluje tudi na območju Iraka. Incident se je zgodil dan potem, ko je ameriški predsednik Obama v enem redkih nagovorov državljanom v Ovalni pisarni napovedal uničenje Islamske države in odločne ukrepe proti njenim privržencem. Teroriste bodo po njegovih besedah preganjali v vseh državah po svetu, a je hkrati dodal, da ne bo dopustil, da bi se ZDA znova vpletle v dolgotrajno in drago vojno v Iraku in Siriji.