Število žrtev napada v Kabulu strmo naraslo

Po uradni podatkih je število žrtev eksplozije v diplomatski četrti naraslo na 150.

Objavljeno
06. junij 2017 12.03
Mo. B.
Mo. B.

Število smrtnih žrtev silovite eksplozije, ki je prejšnji teden odjeknila v diplomatski četrti Kabula, še vedno narašča. Po zadnjih podatkih je umrlo 150 ljudi, zadnja uradna številka je bila 90.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je še sporočil, da so po napadu v bolnišnice prepeljali več kot 300 ranjenih, mnoge s hudimi opeklinami in odtrganimi udi.

»Mi nismo edine tarče, celotna diplomatska skupnost je bila tarča napada,« je Gani povedal ob začetku mednarodne konference, imenovane Kabulski proces, ki se je danes začela v Afganistanu. Srečanja se udeležujejo predstavniki iz več kot dvajsetih držav, cilj pa je najti mednarodni odgovor na slabšanje varnostnih razmer v nemirni državi.

Gani je pri tem talibske borce opozoril, da jim ne bo uspelo spodnesti vlade. Postavil jim je ultimat, ali naj sprejmejo mir ali pa se soočijo s posledicami. Po besedah Ganija je v zadnjih letih število tujih borcev v Afganistanu naraslo z 200 na 11.000. Varnostne sile že dlje časa slabšanje varnostnih razmer pripisujejo prav njim.

Udeleženci Kabulskega procesa. Foto: Shah Marai/AFP

»Začetek Kabulskega procesa je pomemben mejnik za vsako od držav v regiji, da pokaže, da resnično podpira afganistanska prizadevanja za mir,« je povedal Dominic Jermey iz britanskega veleposlaništva v Kabulu. Med pomembnimi koraki, ki jih pričakujejo od držav v regiji, je ukrepanje proti terorističnim mrežam, predvsem ko gre za finančno podporo, »pa naj bo ta od držav ali posameznikov«.

Konference se med drugimi udeležujejo predstavniki ZDA, Indije, Kitajske, tudi Pakistana, ki mu afganistanska stran očita, da sponzorira talibske upornike.

Krvavi odziv

Sredinemu krvavemu napadu so sledili protesti v središču Kabula, ko je nekaj sto ljudi zahtevalo odgovore in odgovornost oblasti ter pristojnih služb. A so se po nekaj urah mirnih protestov ti sprevrgli v nasilje. Policija je proti protestnikom uporabila vodne topove, solzivec in tudi prave naboje. Umrli so še štirje ljudje. Kmalu je sledil še en krvav odziv na napad − na pogrebu enega od protestnikov so v soboto odjeknile tri eksplozije, umrlo je najmanj sedem ljudi.

Protesti so se v Kabulu v bližini prizorišča napada nadaljevali tudi včeraj, četrti dan zapored. Udeleženci zahtevajo odstop vodilnih v afganistanskih varnostnih službah, tudi svetovalca za nacionalno varnost Hanifa Atmarja.

Odgovornosti za napad v sredo ni prevzela nobena skupina, so pa oblasti s prstom pokazale na teroristično mrežo Hakani, povezano s talibi.