Strateško pomembni Mosulski jez bodo branili tudi italijanski vojaki

Italijansko podjetje je prevzelo posel obnove in popravila jeza, ki leži nedaleč od ozemlja v rokah Islamske države.

Objavljeno
16. december 2015 15.13
Mo. B.
Mo. B.

Mosul − Italijanski premier Matteo Renzi je danes najavil, da v Irak pošiljajo 450 vojakov, ki bodo skupaj z ameriškimi kolegi in pešmergami varovali strateško pomembni jez na reki Tigris, nedaleč od mesta Mosul. To je še vedno v rokah pripadnikov Islamske države, njegovo zavzetje pa velja za eno njihovih največjih zmag.

Jez so nekaj tednov lanskega poletja nadzorovali pripadniki IS. Porazila jih je vojska iraškega Kurdistana, odtlej pa nad njim bedijo tudi ameriške sile in po novem 450 italijanskih vojakov. Njihova naloga je varovati delavce, ki popravljajo in posodabljajo jez. Posel, težak več kot 1,8 milijarde evrov, je prevzela italijanska družba Trevi SpA. »Popravili bomo jez, delavce pa bodo varovali naši vojaki, ki so že navzoči v Iraku,« je še pojasnil Renzi.

V državi je sicer skupno 650 italijanskih vojakov, večina v Erbilu in Bagdadu uri iraško vojsko in policijo.

Največji iraški jez velja za eno ključnih strateških infrastruktur v Iraku. Jez namreč zagotavlja elektriko za skoraj dva milijona ljudi, tisti, ki ga upravlja, pa upravlja tudi pretokom reke Tigris − omejevanje pretoka bi povzročilo pomanjkanje vode, če bi jez porušili, bi voda zalila ne le bližnji Mosul, ampak tudi 400 kilometrov oddaljeno glavno iraško mesto Bagdad.