Tesnobno pričakovanje praznika

Na Korejskem polotoku predpraznično razpoloženje pomeni pripravljenost na vojno.

Objavljeno
24. april 2017 12.13
The Week That Was In Asia Photo Gallery
Zorana Baković
Zorana Baković

Predsednika Kitajske in ZDA sta se v ponedeljek pogovarjala po telefonu, tema pa je bila, seveda, Severna Koreja. Xi Jinping je Donaldu Trumpu še enkrat ponovil, da je njegova država odločna doseči denuklearizacijo in stabilnost Korejskega polotoka, a je poudaril, da je edina pot do tega cilja mirni dialog.

Že drugi telefonski pogovor ta mesec med Zhongnanhaijem (rezidenco kitajskega državnega vrha) in Belo hišo se je zgodil tik pred jutrišnjim praznovanjem severnokorejskega dneva oboroženih sil, ki bi lahko bilo povod za preizkus nove balistične rakete ali celo jedrske bombe.

Ameriški podpredsednik Mike Pence je med sobotnim obiskom v Avstraliji potrdil, da vojaška flotilja z letalonosilko Carl Vinson na čelu pluje proti Korejskemu polotoku, kamor bi lahko prispela že »čez nekaj dni«. Severna Koreja je v odgovor opozorila, da so njene »revolucionarne sile pripravljene z enim samim udarcem potopiti letalonosilko na jedrski pogon«. Obenem so iz Pjongjanga zagrozili, da bodo z jedrskimi izstrelki napadli Avstralijo, ker »slepo sledi ameriški politiki«.

Kitajski predsednik je ameriškemu kolegu znova poslal jasen signal, da ni pripravljen za vsako ceno braniti Severne Koreje. Foto: Alex Brandon/AP

Napetost na Korejskem polotoku se je spet zaostrila, zato je kitajski politični vrh ponovil poziv vsem stranem, naj bodo previdne in tako preprečijo katastrofo. Toda predsednik Xi je Trumpu najprej dal vedeti, da Kitajska ne stoji za Severno Korejo in njenim bojevitim izzivanjem.

»Izboljšala sva vzajemno razumevanje in z vami sem vzpostavil dobre delovne odnose,« je Xi sporočil ameriškemu predsedniku z mislijo na njuno srečanje v floridskem letovišču Mar-a-Lago na začetku meseca. S tem je kitajski državni, partijski in vojaški šef, ki poveljuje vojski z več kot dvema milijonoma vojakov, potrdil, da ni pripravljen braniti Severne Koreje v primeru oboroženega spopada.

Za povečavo kliknite na grafiko

Toda jedrsko vprašanje Pjongjanga, je dejal Xi, se lahko reši samo, če bo vsaka od vpletenih strani nase prevzela svoj del odgovornosti. A je dialog tokrat zavrnila Severna Koreja, ko je v soboto prek partijskega glasila Rodong Sinmun poudarila, da je ne zanimajo pogajanja z ZDA, vse dokler se Washington ne bo odrekel sovražni politiki do Pjongjanga.

Jasne namere ZDA, da v ospredje potisnejo vojaško opcijo, je avtor uvodnika v partijskem glasilu prepoznal v obtožbah sedanje ameriške administracije na račun Pjongjanga, češ da je kriv za neuspeh vseh poskusov mirne rešitve razmer na Korejskem polotoku v zadnjih dveh desetletjih.

Bo nov praznik v Pjongjangu prinesel nov raketni ali celo jedrski preizkus? Foto: Lee Jin-man/AP

Trump se je v ponedeljek po telefonu pogovarjal tudi z japonskim premierom Šinzom Abejem, ki mu je izrazil polno podporo in odobravanje, ker vztraja pri »vseh opcijah na mizi«. Japonska je tako že poslala dva rušilca, ki bosta skupaj z ameriško vojno mornarico izvajala vaje v bližini severnokorejskih ozemeljskih voda.

Ameriška vojska je v Južni Koreji začela vaditi evakuacijo civilnega prebivalstva (predvsem ameriškega) v primeru raketnega ali celo jedrskega napada. Severna Koreja je prav tako postavila vse opcije na mizo in v soboto aretirala ameriškega državljana Tonyja Kima, ki je v Pjongjangu predaval računovodstvo. 58-letni Kim je že tretji Američan v severnokorejski ječi in njihova življenja bodo nedvomno samo eno od sredstev za odbijanje ameriškega oboroženega napada.