Tisoče Kurdov iz Sirije beži v Turčijo

Zaradi najnovejšega pohoda skrajne skupine Islamska država v Siriji je po navedbah turške vlade v Turčijo zbežalo že 45.000 Kurdov.

Objavljeno
20. september 2014 17.55
TURKEY-SYRIA-KURDS-REFUGEES
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA
Carigrad - »Doslej je mejo prečkalo 45.000 sirskih Kurdov, ki so na turško ozemlje prešli preko osem vstopnih točk,« je danes povedal turški namestnik premierja Numan Kurtulmus.

»Nobena država na svetu ne more v eni noči sprejeti 45.000 beguncev, jih na svoje ozemlje pripeljati nepoškodovane ter jim zagotoviti zatočišče brez težav. To dokazuje, kako močna je Turčija,« je zatrdil minister.

Sirski Kurdi so se že od četrtka dalje množično zbirali na meji s Turčijo, potem ko je Islamska država sprožila bliskovito ofenzivo, v kateri je osvojila že več deset kurdskih vasi, zavzeti pa želi tudi strateško sirsko mesto Ain al Arab, po kurdsko Kobane. Turčija je nato v petek le odprla mejo, potem ko so spopadi blizu Kobaneja sprožili množičen beg prebivalcev mesta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turčija je zaradi večletnega sirskega konflikta doslej sprejela že približno 1,5 milijona sirskih beguncev.

A tok Kurdov gre tudi v nasprotno smer, saj se je po navedbah sirskega Observatorija za človekove pravice več sto kurdskih borcev iz Turčije šlo v Sirijo borit proti džihadistom. Najmanj 300 se jih je pridružilo kurdskim silam v Siriji v boju za Kobane, še piše AFP. Kobane je tretje največje kurdsko mesto v Siriji. Če bi Islamski državi uspelo osvojiti to mesto, bi nadzorovala velik del obmejnega območja s Turčijo.