To je bila »tista« raketa

Je Severna Koreja res sposobna poslati jedrsko bojno glavo čez Tihi ocean?

Objavljeno
15. maj 2017 11.27
South Korea Koreas Tensions
Zorana Baković
Zorana Baković

»Cilj poskusa je bil potrditi taktične in tehnične specifikacije nove balistične rakete, ki lahko nosi velike in težke jedrske bojne glave,« je v ponedeljek sporočila severnokorejska tiskovna agencija KCNA glede dan prej preizkušene rakete.

Tudi južnokorejska vojska in Pentagon sta potrdila, da je šlo za nov tip rakete, ki bi lahko bil zmogljivejši od dosedanjih izstrelkov srednjega dosega musudan, ki jih je Severna Koreja že preizkušala, čeprav v večini primerov neuspešno.

Raketo so v nedeljo izstrelili iz vojaškega oporišča v bližini mesta Kusong. V nebo je poletela v nenavadno visokem loku, dosegla višino okoli 2000 kilometrov, nato pa strmoglavila kakih 700 kilometrov daleč v Japonskem morju.

Vojaški analitiki trdijo, da to pomeni, da bi lahko takšna raketa, če bi jo izstrelili pod standardnim kotom 35 do 45 stopinj, dosegla tudi več kot 4000 kilometrov (ali celo več kot 5000 kilometrov) oddaljene tarče. Če je to res, bi se lahko v njenem dosegu znašla tudi ameriška vojaška oporišča na Guamu, morda pa celo Aljaska.

To je prva severnokorejska raketa, ki je poletela tako visoko. Junija lani izstreljeni musudan je dosegel višino 1413 kilometrov, zato je tokratni poskus nedvomno razkril tehnološke zmogljivosti, kakršnih Severna Koreja doslej še ni prikazala, se strinjajo vojaški strokovnjaki.

Prebivalci južnokorejske prestolnice spremljajo novice o zadnjem severnokorejskem raketnem testu. Foto: Ahn Young-joon/AP

Na vprašanje, ali je nova raketa zmožna nositi jedrsko bojno glavo, južnokorejska vojska še ne odgovarja. Sklepa, ali je Pjongjang pripravljen na potencialni jedrski napad, ni mogoče sprejeti brez podrobnejših predhodnih analiz.

Južnokorejski predsednik Mun Dže In je ostro obsodil izstrelitev severnokorejske rakete in opomnil, da je dialog med Korejama mogoč le, če bo Pjongjang »spremenil svoje vedenje«. Posebni svetovalec ameriškega predsednika Matt Pottinger, ki je sodeloval na Forumu o mednarodnem sodelovanju vzdolž (gospodarskega) pasu in (svilne) poti v Pekingu, je v ponedeljek odpotoval v Seul na pogovore o srečanju med Munom in Donaldom Trumpom.

Varnostni svet OZN se bo v torek znova sestal na zasedanju o severnokorejskih raketnih izzivih.