Trump se je pripravljen srečati s Kimom

Večina politikov tega ne bi nikoli povedala. Ampak pod ustreznimi okoliščinami bi se srečal z njim, je povedal Trump.

Objavljeno
01. maj 2017 23.33
FILES-US-POLITICS-NKOREA-TRUMP-KIM
De. P., STA
De. P., STA

Washington – Ameriški predsednik Donald Trump je v pogovoru za agencijo Bloomberg dejal, da bi bil počaščen, če bi se srečal z voditeljem Severne Koreje Kim Džong Unom, če bi bile okoliščine za to primerne. Trump je to izjavil po tednih zaostrovanja odnosov med ZDA in Pjongjangom.

Napetosti se povečujejo zaradi severnokorejskih preizkusov raket in domnevnih priprav na nov jedrski poskus, na drugi strani pa režim v Pjongjangu razburjajo skupne vaje ameriške, južnokorejske in japonske vojske, ki jih Severni Korejci razumejo kot neposredno grožnjo.

ZDA so v petek sklicale posebno zasedanje varnostnega sveta ZN, sredi minulega tedna pa je Trumpova administracija senatorjem pojasnila, da bodo ZDA povečale diplomatski in gospodarski pritisk na Severno Korejo.

V znak kljubovanja je Pjongang dan po zasedanju varnostnega sveta izstrelil še eno raketo srednjega dosega, ki pa je menda razpadla po vsega nekaj minutah leta. Ameriški predsednik se je na zadnjo provokacijo odzval z molkom.

Je pa v ponedeljkovem pogovoru za Bloomberg dejal, da bi se v primernih okoliščinah vsekakor srečal s Kimom, kar da bi mu bilo celo v čast. ZDA so doslej odločno zavračale neposredna pogajanja s Pjongjangom, dokler se ta ne odpove jedrskemu in raketnemu programu.

To je pred dnevi ponovil tudi ameriški državni sekretar ZDA Rex Tillerson, danes pa še šef Trumpovega kabineta Reince Priebus, ki je za CBS dejal, da ne vidi možnosti za srečanje med Trumpom in Kimom.

Ameriški predsednik je z izrazom pripravljenosti na srečanje s Kimom presenetil opazovalce in svojo vlado, kar je tudi poudaril. »Imamo svežo novico. Večina politikov tega ne bi nikoli povedala. Ampak v ustreznih okoliščinah bi se srečal z njim,« je dejal.