Tudi to noč manjše kršitve prekinitve ognja v Ukrajini

Ruski zunanji minister pričakuje, da se bodo kmalu začeli pogovori o prihodnjem statusu regij Lugansk in Doneck.

Objavljeno
09. september 2014 16.50
UKRAINE-CRISIS/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kijev − Tudi to noč so kljub uradni prekinitvi spopadov, o kateri so se Kijev in uporniki prejšnji teden dogovorili na srečanju kontaktne skupine v Minsku, ponekod na vzhodu Ukrajine odmevale eksplozije. Najglasnejše so bile v Donecku, kjer je bila po navedbah tujih tiskovnih agencij ranjena ena oseba.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Andrij Lisenko je danes sporočil, da je bilo od petka ubitih pet ukrajinskih vojakov, 33 pa je bilo ranjenih. Morebitno število žrtev eksplozij zadnjih dni na strani upornikov ni znano, je pa v eksploziji, ki je v nedeljo pretresla obrobje strateško pomembnega pristanišča Mariupol, umrl en civilist, še štirje pa so bili ranjeni. V mestu, ki ga je včeraj obiskal ukrajinski predsednik Petro Porošenko, je danes mirno.

Tako ena kot druga stran trdi, da spoštuje v petek podpisani sporazum in nasprotno stran obtožuje kršitev. Da sprti strani načeloma spoštujeta prekinitev spopadov, čeprav se dogajajo incidenti, je danes ocenil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Pri tem je izrazil tudi pričakovanje, da se bodo kmalu začeli pogovori o prihodnjem statusu regij Lugansk in Doneck med Kijevom in uporniki.

Vodja samooklicane Ljudske republike Doneck Andrej Purgin je danes napovedal, da bodo uporniki vztrajali pri neodvisnosti celotnih regij, čeprav nadzorujejo le njune dele in ne celotnega območja, piše STA. Iz urada ukrajinskega predsednika Porošenka so sicer že pred tem sporočili, da ena od točk v petek slednjega dogovora predvideva poseben status samo za tiste okraje, ki niso pod nadzorom ukrajinske vlade.