Tudi ukrajinski uporniki umikajo težko orožje

Premier samooklicane Donecke republike je sporočil, da orožje umikajo tam, od koder so ga umaknile tudi ukrajinske sile.

Objavljeno
23. september 2014 16.37
UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-AIRPORT
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kijev − Dan po tem, ko je ukrajinska vojska sporočila, da se pripravlja na umik težkega orožja z bojišča na vzhodu Ukrajine, so tudi proruski uporniki potrdili, da umikajo topništvo. »Umaknili smo orožje, a le z območji, kjer so to storile tudi ukrajinske redne enote,« je povedal premier samooklicane Donecke republike Aleksander Zaharčenko.

Po podpisu sporazuma 5. septembra se nasilje v Donecku in Lugansku ni umirilo, tako ena kot druga stran sta poročali o kršitvah dogovora. Danes ponoči je po navedbah mestnih oblasti v Donecku umrl še en civilist, s čimer se je število žrtev v manj kot treh tednih povzpelo na 40.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da se tudi danes nad letališčem v Donecku, enem glavnih bojišč na vzhodu države, dvigata ogenj in dim.

Zaharčenko je za AFP povedal, da podpisani mirovni dogovor še vedno spremljajo številne neznanke. »Z ukrajinske strani se še vedno v enaki meri nadaljuje obstreljevanje. Gre za upočasnjeno vojaško operacijo.«

Sprti strani sta v okviru prvotnega mirovnega sporazuma v soboto sklenili dogovor o vzpostavitvi 30-kilometrskega demilitariziranega območja. Ukrajinska vojska je že včeraj sporočila, da se tako ena kot druga stran pripravljata na umik težkega orožja. Dogovor sicer predvideva tudi umik vseh »plačancev« na eni in drugi strani in takojšni konec sovražnosti. Nadzor nad premirjem pa naj bi nato prevzeli opazovalci Ovseja.