Turčija postaja varuh schengna

Cerar je ob prihodu na vrh izrazil nezadovoljstvo nad srečanjem »koalicije voljnih«.

Objavljeno
29. november 2015 16.56
EU-TURKEY/
Peter Žerjavič
Peter Žerjavič

Bruselj - Slovenski premier Miro Cerar je ob prihodu na vrh izrazil nezadovoljstvo nad srečanjem »koalicije voljnih«. To je »zaskrbljujoče za Slovenijo in EU«. Ob robu vrh se bo pogovoril s kolegi, »da vidim, kaj se dogaja«.

Turški premier Ahmet Davutoğlu je vrh z EU razglasil za zgodovinski dan in nov začetek v pristopnem procesu njegove države. Voditelji EU in Turčije bodo na današnjem vrhu potrdili akcijski načrt, ki naj bi omogočil, da bo Ankara bolj voljna pri ustavljanju begunskega toka v Evropo.

»Begunci v Turčiji naj bi živeli v boljših razmerah,« je ob prihodu v palačo Justus Lipsius povedala nemška kanclerka Angela Merkel. Cilj samega vrha je po njenih besedah nadomestiti nezakonite migracije z zakonitimi.

Hrvaški premier Zoran Milanović je v odgovoru na časnikarsko vprašanje o neodzivnosti Slovenije na njihove protestne note o ograji na meji odgovoril: »Poskušajo nekaj 'nažicati'«. O tej temi se bo na vrhu tudi pogovoril slovenskim kolegom Mirom Cerarjem. »Bo, bo... Počasi,« je Milanović odgovoril na vprašanje, ali bo Slovenija odstranila ograje.

Konec vizumov za Turčijo

Evropska ponudba Turčiji je velikodušna. Ankara naj bi sprva dobila tri milijarde evrov za šole, zdravstvo in odpiranje trga dela za begunce. Od kod naj bi prišel denar, še ni znano. Gotovo je, da v proračunu EU ni na razpolago dovolj denarja. Članice pri obljubah plačil še oklevajo

Vizume za Turčijo naj bi Unija odpravila že do jeseni 2016, če Turčija izpolni pogoje, med drugim glede sprejemanja vrnjenih državljanov tretjih držav. Čim prej naj bi oživeli pristopanje Turčije Uniji. Tako naj bi že decembra odprli pogajalsko poglavje 17 (ekonomska in monetarna politika). Nadaljnja poglavja utegnejo slediti prihodnje leto.

V zameno bo Turčija bolj odločno nadzirala meje in sprejemale vrnjene begunce, ki ne izpolnjujejo pogojev za mednarodno zaščito.

Reševanje begunske krize le skupaj

Predsednik evropskega sveta Donald Tusk je opozoril, da ne bi smeli biti naivni in misliti, da je Turčija edini ključ za rešitev begunske krize. »Najpomembnejši je naša odgovornost in dolžnost za varovanje zunanje meje. Tega ne moremo prenesti na katerokoli tretjo državo« je povedal. Tusk je prepričan, da bo brez nadzora zunanje meje schengen postal zgodovina.

Zanimivo je, da so se pred uradnim vrhom ločeno sestali zbrali voditelj sedmih bogatih, starih članic in tudi Grčije, v katero pride iz Turčijo največ beguncev in odide naprej proti severu.

Avstrijski kancler Werner Faymann je opozoril, da je takšno srečanje neto plačnikov v proračun EU znamenje drugim, da lahko begunsko krizo lahko rešimo le skupaj. Na srečanju sodelujejo še voditelji Nemčije, Beneluksa, Finske in Švedske.

Poseben »mini vrh« po besedah predsednika evropske komisije Jean-Clauda Junckerja nima zveze s plačili v proračun EU. Zbrale so se države, » ki so pripravljene sprejeti begunce iz Turčije, tudi po zakonitu poti«. Po pisanju FAZ naj bi bile voljne članice pripravljene neposredno sprejeti okoli 400.000 beguncev iz Turčije.