Ukrajina bo prepovedala trgovanje s Krimom

Ukrajinci ne bodo smeli nuditi blaga ali storitev Krimu. Izjeme bodo veljale za osebne predmete, hrano in humanitarno pomoč.

Objavljeno
16. december 2015 19.09
UKRAINE-CRISIS/CRIMEA-POWER
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Kijev – Ukrajina namerava z naslednjim mesecem prepovedati trgovinsko menjavo s polotokom Krim, ki si ga je priključila Rusija, je danes napovedal ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk, poroča Slovenska tiskovna agencija. Na seji vlade je glede na sporočilo, objavljeno na njegovi spletni strani, napovedal, da bo ukrep začel veljati v 30 dneh.

Premier je poleg tega sporočil, da se njegova vlada pripravlja na sprejem načrta sodelovanja z zvezo Nato v prihodnjem letu. Gre za postavljanje temeljev za zbliževanje s tem zavezništvom.

Le nekaj ur po ukrajinski napovedi prepovedi trgovanja s Krimom je ruski predsednik Vladimir Putin razveljavil prostotrgovinski sporazum med Ukrajino in Rusijo. Putinov odlok, ki bo v veljavo stopil 1. januarja, navaja »izredne okoliščine, ki vplivajo na interese in gospodarsko varnost Ruske federacije« kot razlog za razveljavitev.

Rusija si je lani priključila Krim, potem ko je v Kijevu z oblasti sredi protivladnih protestov odletel proruski predsednik Viktor Janukovič. Kmalu zatem je izbruhnil separatistični upor na vzhodu Ukrajine, kar je še dodatno poslabšalo odnose med prozahodno vlado v Kijevu in Moskvo.

Rusija je sicer prejšnji mesec napovedala, da bo z novim letom prepovedala uvoz hrane iz sosednje Ukrajine, ker je Kijev sklenil prostotrgovinski sporazum z EU, še piše STA.