Ukrajina: oborožene sile se pripravljajo na umik težkega orožja

Sprti stani sta se v soboto dogovorili o uveljavitvi tamponskega območja.

Objavljeno
22. september 2014 16.39
UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-MILITARY
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kijev − Tiskovni predstavnik ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Andrij Lisenko je danes potrdil, da se tako vladne kot uporniške sile pripravljajo na umik težkega orožja z vzhoda države, s čimer bodo vzpostavile tamponsko območje.

Polkovnik Lisenko je povedal, da sta bila v zadnjih 24 urah ubita dva ukrajinska vojaka, a da je uporniških napadov vse manj, zaradi česar so začeli uveljavljati dogovor, sklenjen v soboto. Obe strani sta se strinjali, da bosta težko orožje umaknili vsaj 15 kilometrov od prve bojne črte. Prav tako odslej velja prepoved vojaških preletov nad območji, ki so v rokah separatistov, ena in druga stran pa naj bi tudi prenehali sejati nova minska polja.

Novi dogovor je bil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sklenjen v okviru mirovnega sporazuma, v katerega sta sprti strani privolili 5. septembra − po več mesecih spopadov, ki so po nekaterih ocenah zahtevali najmanj 3000 življenj. A sporazum prebivalcem vzhoda Ukrajine ni prinesel miru, po zadnjih podatkih je v zadnjih tednih umrlo 39 vojakov in civilistov.