Porošenko: Ukrajinske sile zapuščajo Debalcevo

EU je napad na mesto označila za kršenje dogovora. O zapletu bodo danes govorili Hollande, Meklova, Putin in Poršenko.

Objavljeno
18. februar 2015 11.24
UKRAINE-RUSSIA-CRISIS
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kijev − Mirovni sporazum, ki so ga prejšnji teden po več dneh diplomatske ofenzive in nato maratonskem zaključku podpisali predstavniki oblasti v Kijevu in upornikov na vzhodu, je še pred začetkom uveljavitve preglasilo orožje v strateško pomembnem mestu Debalcevo. Zahod za kršenje dogovorjenega krivi upornike in Rusijo, uradna Moskva na drugi strani oblasti v Kijevu.

»Če bo Rusija še naprej kršila dogovore iz Minska, med njimi tudi zadnjega, podpisanega 12. februarja, se bo cena za Rusijo povišala,« so v izjavi za javnost zapisali v Beli hiše. Nič manj oster ni bil ruski predsednik Vladimir Putin, ki je med včerajšnjim obiskom v Budimpešti ukrajinske sile pozval, naj se predajo. »Upam, da ukrajinske oblasti svojim vojakom ne bodo preprečile, da bi odložili orožje,« je dejal po poročanju spletnega portala RT in dodal, da po njegovih informacijah zahodne sile že oborožujejo ukrajinsko vojsko. »To ne preseneča. Prepričan sem, da bo − ne glede na to, kdo dobavlja orožje − morda naraslo število žrtev, ne bo pa se spremenil končni izid. Večina vojakov, ki služi v ukrajinski vojski, nima motivacije za sodelovanje v pogubnem konfliktu, daleč od njihovega doma, medtem ko imajo uporniki v Dobasu vse razloge, da branijo svoje družine.«

Uporniki zmagali, ukrajinska vojska odhaja

Iz okolice strateško pomembnega mesta Debalcevo, ki povezuje glavni »uporniški mesti« Doneck in Lugansk, so tudi danes poročali o spopadih, a vse kaže, da je kraj zdaj popolnoma pod nadzorom upornikov. Predstavniki samooklicane Donecke republike so že včeraj sporočili, da je je 80 odstotkov mesta v njihovih rokah, ukrajinske sile pa da so obkoljene in poražene. Njihove navedbe je nato danes potrdil tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ki je sporočil, da ukrajinske sile »organizirano« zapuščajo mesto. Danes zjutraj naj bi iz njega odšlo že 80 odstotkov vojakov, drugi jim bodo sledili kmalu.

Povedal je, da je umik ukazal včeraj in da je zdaj na poti na prvo bojno črto, kjer se bo srečal s tistimi, ki so zapustili Debalcevo. »Kljub silovitemu obstreljevanju je za zdaj, po naših podatkih, od 2000 ukrajinskih vojakov 30 ranjenih,« je povedal.

                  (Petro Porošenko. Foto: Sergei Chuzavkov/AP)

Dopisnik francoske tiskovne agencije AFP poroča, da so se ukrajinski vojaki umaknili v bližnje mesto Artemivsk, ki je pod nadzorom vladnih sil.

Ukrajinski predsednik Porošenko razočaranja nad napadom na mesto, v katerem naj bi bilo med spopadi ujetih 7000 civilistov, ni skrival. V telefonskem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel je povedal, da gre za »cinični napad«, Zahod pa pozval k »ostremu odzivu proti zahrbtnemu dejanju upornikov in Rusije«.

AFP poroča, da bodo o zapletu na vzhodu Ukrajine še danes znova govorili Francois Hollande, Angela Merkel, Vladimir Putin in Petro Porošenko.

EU pripravljena ukrepati

Na pozive Ukrajine po ukrepanju se je med prvimi odzvala Kanada, ki je na seznam posameznikov in družb, proti katerim so uvedli sankcije, dodala 17 ruskih in ukrajinskih podjetji, med njimi tudi naftnega velikana Rosneft, in 37 državljanov. »Kanadsko stališče ostaja jasno: priznavamo suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine, zato ne bomo nikoli priznali nezakonite ruske okupacije kateregakoli dela države,« je povedal kanadski premier Stephen Harper.

Odzvala se je tudi Evropska unija, od koder so sporočili, da je bila ofenziva na mesto jasno kršenje mednarodnega mirovnega sporazuma. »Separatisti morajo prenehati z vsemi vojaškimi aktivnostmi,« je bila ostra zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in dodala, da morajo uporniki vsem, ki hočejo zapustiti območje, to tudi omogočiti. Opozorila je še, da je EU pripravljena sprejeti vse ustrezne ukrepe v primeru novih kršitev dogovora iz Minska.

Ofenzivo upornikov, ki je močno otežila vsa prizadevanja za miru, so obsodili tudi v Nemčiji. Kljub temu so prepričani, da je vredno nadaljevati s pogajanji. Optimistični so tudi v Franciji, kjer so sporočili, da sporazum iz Minska »še ni mrtev«. »Nadaljevali bomo, vemo, da imamo nekaj problemom, zavedamo se, da vsega še nismo dorekli. A je med razmerami pred sporazumom v Minsku in po njem zaznati napredek,« je povedal tiskovni predstavnik francoske vlade  Stephane Le Foll.