Uničene tri naftne rafinerije skrajnežev v Siriji

V HRW opozarjajo, da koalicijski napadi pod vodstvom ZDA na domnevne skrajneže terjajo žrtve tudi med civilisti.

Objavljeno
28. september 2014 13.49
Mideast Syria US Opposition Anger
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Damask - V napadih koalicije pod vodstvom ZDA so bile minulo noč uničene tri naftne rafinerije, ki naj bi jih uporabljala Islamska država (IS) v Siriji, so sporočili iz nevladne organizacije Sirski observatorij za človekove pravice. Napadi so potekali v bližini mesta Tal Abjad ob meji s Turčijo.

Po poročanju STA so zavezniki že v četrtek bombardirali naftno infrastrukturo, ki so jo skrajneži vzpostavili na vzhodu Sirije. V soboto so se napadi nadaljevali na območju večinoma kurdskega mesta Ain al Arab, znanega tudi kot Kobane, prav tako blizu meje s Turčijo.

»Minulo noč so bile uničene najmanj tri rafinerije pod nadzorom IS v regiji Tal Abjad,« so sporočili iz omenjenega observatorija, ki ima sedež v Veliki Britaniji, a močno mrežo virov znotraj Sirije. »IS je tam predelovala surovo nafto in jo prodajala turškim kupcem,« so dodali.

Pred začetkom koalicijskih napadov na položaje IS v Siriji v torek so analitiki ocenili, da skrajneži s prodajo nafte zaslužijo tudi do 3 milijone ameriških dolarjev dnevno. Z naftnih polij pod njihovim nadzorom naj bi načrpali 80.000 sodčkov nafte dnevno, medtem ko sirsko naftno ministrstvo po lastnih navedbah načrpa 17.000 sodčkov dnevno.

Letalski napadi naj bi danes potekali tudi na območju mesta Raka, kjer je bila uničena tovarna plastike. Pri tem je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice umrl civilist.

V nevladni organizaciji Human Rights Watch (HRW) po poročanju STA opozarjajo, da koalicijski napadi pod vodstvom ZDA na domnevne skrajneže terjajo žrtve tudi med civilisti. Po njihovih podatkih je v torkovem napadu na vas v bližini Idliba na severu Sirije umrlo najmanj sedem ljudi, med njimi pet otrok. Ob bombardiranju položajev skrajne sirske skupine Fronta al Nusra naj bi namreč zadeli tudi dve stanovanjski hiši.