Uporniške sile: Glavna ofenziva na Rako se bo začela v začetku poletja

Koalicija SDF, ki jo podpirajo ZDA, se po osvojitvi Tabke pripravlja na boj za glavno utrdbo IS.

Objavljeno
12. maj 2017 14.52
SYRIA-CONFLICT
Mo. B.
Mo. B.

Iz zavezništva arabskih in kurdskih sil, združenih pod imenom Sirske demokratske sile (SDF), so sporočili, da nameravajo veliko ofenzivo na mesto Raka začeti zgodaj poleti. Zdaj čakajo na obljubljeno orožje in opremo iz ZDA.

Poveljnica SDF Rojda Felat je iz mesta Tabka, ki so ga osvojili ta teden, za francosko tiskovno agencijo AFP povedala, da bodo ofenzivo na mesto, ki ga je skrajna islamistična skupina Islamska država razglasila za prestolnico svojega kalifata, najverjetneje začeli junija, odvisno od »vojaškega in taktičnega premisleka«.

Kahraman Hasan, prav tako iz SDF, je dodal, da čakajo na orožje in oklepna vozila, ki so jih obljubili v Washingtonu. »Prepričan sem, da bo ta pomoč prišla hitro,« je dejal Hasan.

Iz administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa so pred dnevi sporočili, da bodo odslej oboroževali tudi kurdske sile znotraj SDF, in ne le arabskih. Na napoved se je najbolj kritično odzvala Turčija, ki milico sirskih Kurdov, ti imajo v SDF pomembno vlogo, umešča med teroristične skupine. Očita jim sodelovanje s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK).