Uporniške sile osvojile Tabko in bližnji jez, zdaj je na vrsti Raka

Tabka je pomembno strateško mesto iz dveh razlogov – zaradi ogromnega jezu, skoznjo pa teče oskrbovalna pot za Rako.

Objavljeno
11. maj 2017 13.34
MIDEAST-CRISIS/SYRIA-YPG
Mo. B.
Mo. B.

Zavezništvo arabsko-kurdskih sil pod skupim imenom Sirske demokratske sile (SDF), ki ga z zračnimi silami, orožjem in strokovnim vodstvom podpira Washington, je včeraj sporočilo, da je po tednih silovitih spopadov s skrajno islamistično Islamsko državo doseglo pomembno zmago. Na severu Sirije so osvojili mesto Tabka in bližnji jez, ki zajezuje reko Evfrat. Gre za pomembno zmago v okviru priprav na veliko bitko za mesto Raka, ki velja za glavno urbano utrdbo IS v Siriji.

»Tabko smo zavzeli z žrtvami junakov SDF in s polno, neomejeno podporo mednarodnih sil pod vodstvom ZDA,« je sporočil tiskovni predstavnik SDF Talal Silo. Da je Tabka v rokah SDF, je potrdil tudi posebni odposlanec ZDA za boj proti IS Brett McGurk, ki je na twitterju med drugim zapisal: »Potrjeno: #ISIS je poražen pri #Tabka jezu in v Tabka mestu ...«

Mesto Tabka je strateško pomembno iz dveh razlogov: skozenj poteka pomembna oskrbovalna pot za Rako, ki je od mesta oddaljena okoli 55 kilometrov, bližnji jez, največji v državi, je pomemben vodni vir za sever Sirije, lahko pa bi predstavljal tudi pomembno orožje. Prebivalci vasi pod jezom so se bali, da bi bili v bitki za Rako, ki leži vzdolž reke, pripadniki IS pripravljeni tudi razstreliti objekt, dolg 4,5 kilometra, in jih poplaviti.

Preberite še:

Voda je eno ključnih gonil vseh konfliktov na Bližnjem vzhodu

Združeni narodi so pred časom posvarili, da bi jez, če bi popustil, povzročil obsežne poplave. Povodenj bi segala vse do mesta Deir Ezor, ki leži še nižje od Rake. Prejšnji mesec so pripadniki Islamske države, ki so doslej nadzorovali jez, prebivalce krajev ob reki opozarjali, da bi lahko objekt vsak čas popustil, v SDF so pozneje opozorila označili za načrtno strašenje. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so zadnje dni spopadov vzdrževalni delavci zapustili objekt. »V četrtek bo ekipa pregledala jez in ocenila škodo, ki so jo povzročili spopadi,« je za AFP povedal neimenovani vir.

Sile SDF, v katerih ima ključno vlogo milica sirskih Kurdov YPG, so v Tabko prvič vstopile 24. aprila. Sledila je srdita bitka, v kateri so se pripadniki IS branili s samomorilskimi avtomobili bombami, ostrostrelci in tudi oboroženimi droni. Mesto, v katero so vstopili, je bilo povsem drugačno od tistega pred začetkom vojne. Pred marcem 2011 je v njem živelo 250.000 ljudi, po začetku vojne je v mestu ostalo 75.000 ljudi. Pripadniki IS so Tabko zavzeli leta 2014, odtlej je v njem živelo tudi približno 10.000 džihadistov in njihovih družin.

Pripadnik sil SDF. Foto: SDF/AP

Naslednji cilj sil SDF in ameriških zračnih sil je zdaj mesto Raka, ki so ga pripadniki skrajne islamistične IS razglasili za prestolnico kalifata. Kot poroča Reuters, so se sile SDF Raki v zadnjih mesecih že približale s severa, vzhoda in zahoda. Edina pot iz mesta tako vodi čez reko, na jug, kjer ima IS v rokah še vedno velik del puščave in večino province Deir Ezor. Mostovi čez reko Evfrat so porušeni, zato je edini način bega s čolni.

V pripravah na veliko ofenzivo je Washington pred dnevi napovedal, da bodo začeli oboroževati tudi kurdsko milico YPG − doslej so orožje dobavljali le arabskim skupinam znotraj SDF −, s čimer bodo, kot je dejal predsednik Trump, »zagotovili gotovo zmago nad IS v Raki«. Tiskovni predsednik milice YPG Redur Xelil je ameriško odločitev označil za »nekoliko pozno«, a dodal, da gre še vedno za velik prispevek silam, ki se borijo proti IS.

Drugačnega mnenja so v Turčiji, kjer so odločitev Washingtona obsodili. »Srčno upam, da bodo to napako hitro popravili,« je v odzivu povedal turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan. Turčija namreč, zaradi povezav YPG s Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki je v Turčiji prepovedana, YPG prav tako obravnava kot teroristično organizacijo.