Uporniški Hutiji prekinili sodelovanje na jemenskih mirovnih pogajanjih

Uporniki naj bi obtožili Združene narode, ki vodijo pogajanja, da so pristranski.

Objavljeno
18. december 2015 17.09
YEMEN-CONFLICT

Ženeva – Mirovna pogajanja med sprtimi stranmi v Jemnu, ki od srede potekajo v Švici, so danes zašla v krizo, saj se jih delegacija uporniških šiitskih Hutijev ni udeležila. S tem naj bi predstavniki upornikov protestirali zaradi »razvoja dogodkov na terenu«, ko arabska koalicija vse bolj stopnjuje napade, je poročala arabska televizija Al Arabija, ki jo povzema STA.

Privrženci jemenskega predsednika Abedraba Mansurja Hadija so danes kljub sedemdnevni prekinitvi ognja, ki je stopila v veljavo ob začetku pogajanj, zavzeli pomembno strateško mesto Al Hasm na severu države. V četrtek sta se sprti strani poenotili o humanitarni oskrbi mesta Tais, ki leži na jugu Jemna.

Več kot leto trajajoči jemenski konflikt poteka med vladnimi silami predsednika, jih podpira mednarodna koalicija pod vodstvom Saudske Arabije, in uporniškimi Hutiji.

Po podatkih ZN je bilo v Jemnu od marca, odkar je saudska koalicija začela letalske napade, ubitih več kot 5800 ljudi, med njimi približno polovica civilistov. Ranjenih pa je bilo več kot 27.000 ljudi, poroča STA.