V Bengaziju ubitih 36 vojakov

Ubiti vojaki so bili zvesti bivšemu generalu Kalifi Haftarju, ki je maja sprožil ofenzivo proti islamističnim milicam.

Objavljeno
03. oktober 2014 18.16
LIBYA-UNREST
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bengazi - V spopadih z islamisti za nadzor nad letališčem v drugem največjem libijskem mestu Bengazi je bilo danes ubitih 36 vojakov. Ubiti vojaki so bili zvesti bivšemu generalu Kalifi Haftarju, ki je maja sprožil ofenzivo proti islamističnim milicam.

Po navedbah libijske vojske je bilo v spopadih in eksplozijah treh avtomobilov bomb ubitih 36 vojakov, več kot 70 je bilo ranjenih, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Dva avtomobila bombi sta eksplodirala, ko se je mimo letališča peljal vojaški konvoj, pri čemer so bili ubiti trije vojaki. Tretji avtomobil bomba je eksplodiral kmalu zatem. Sledili so srditi spopadi z islamisti v četrti Benina, po kateri je imenovano letališče.

Sile, zveste generalu Haftarju, trdijo, da so odbile napad islamističnih borcev, ki naj bi utrpeli »hude izgube«.

Libija se po strmoglavljenju samodržca Moamerja Gadafija pred tremi potaplja v vse globlji kaos. Šibkim začasnim oblastem nasproti stojijo močne milice, ki so se borile proti Gadafiju, poroča STA.

Mednarodna skupnost priznava libijski parlament, izvoljen na junijskih volitvah, ne pa tudi milice, ki nadzorujejo Tripoli, in islamisti, ki imajo v rokah večji del Bengazija. Drugo največje libijsko mesto je prizorišče vsakodnevnih spopadov, pa tudi umorov pripadnikov varnostnih sil, političnih aktivistov in novinarjev.

Islamisti se od septembra borijo za nadzor nad letališčem v Bengaziju, zadnji trdnjavi sil nekdanjega generala Haftarja v mestu. Njegove sile so se utrdile zunaj mesta in občasno izvajajo zračne napade na položaje islamistov.