V dveh dneh čez turško mejo 130.000 sirskih Kurdov

Turške oblasti zapirajo mejne prehode, zaradi »boljše organizacije« je odprt le še mejni prehod Mürşitpınar.

Objavljeno
22. september 2014 13.55
TURKEY-SYRIA-KURDS-REFUGEES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ankara − Vztrajno napredovanje skrajne sunitske skupine Islamska država (IS) je sprožilo nov begunski val, ki se je prelil čez turško mejo − po navedbah namestnika turškega premiera Numana Kurtulmuşa je samo v zadnjih dveh dneh v Turčijo prebegnilo 130.000 sirskih Kurdov.

»Sprejeli smo vse potrebne ukrepe za primer, če se bo pritok beguncev nadaljeval. Tega si ne želimo, a smo, seveda, pripravljeni,« je danes sporočil Kurtulmuş. Množični beg sirskih Kurdov so sprožili skrajneži IS, ki so prejšnji teden vztrajno napredovali proti severni sirski meji, naposled pa se prebili do mesta Ain al Arab (kurdsko Kobanê), kjer je še do pred kratkim živela tretja največja populacija Kurdov v Siriji.

Po poročanju turškega časnika Hürriyet je mesto z okoliškimi vasmi kljub krvavi državljanski vojni še do pred kratkim veljalo za razmeroma varno. Poleg domačinov je v kraju tako zatočišče našlo še 200.000 beguncev, a so zdaj znova prisiljeni v beg. Sirski observatorij za človekove pravice je danes sporočil, da je v rokah IS vsaj 64 okoliških vasi, vsaj 16 Kurdov so usmrtili. Usoda še 800 zajetih vaščanov ni znana.

Turške oblasti so zaradi povečanega pritoka kurdskih beguncev − v državi sicer biva že milijon Sircev − napovedale posebne ukrepe: med drugim so zaprle večino mejnih prehodov s Sirijo. Bežeči lahko zdaj mejo prečkajo le v kraju Mürşitpınar, nedaleč od mesta Ain al Arab. »Za razseljene Sirce je odprt le še en prehod, saj bomo tako lažje preverjali identiteto prišlekov in jim nudili prvo pomoč ali jih cepili, če bo treba,« je pojasnil Kurtulmuş.

Vojna v Siriji je sicer znova ogrozila krhko premirje med turškimi oblastmi in Kurdi. Kurdska delavska stranka (PKK), ki jo je EU leta 2002 uvrstila na seznam terorističnih organizacij, je turške Kurde pozvala k »mobilizaciji« proti IS. »Vse naše ljudi, pa tudi prijatelje, pozivamo, naj stopnjujejo upor,« so zapisali v izjavi za javnost, turško vlado, ki poskuša kurdske borce odvrniti od sirskih bojišč, pa pri tem obtožili sodelovanja s sunitskimi skrajneži.

Turška policija se je včeraj ostro zoperstavila kurdskim protestnikom, ki so nedaleč od sirske meje pripravili shod v podporo kurdskim beguncem. Množica, predvsem mladih Kurdov, se je na solzivec in vodne topove, odzvala s kamenjem in postavitvijo barikad na cestah, ki vodijo do mejnega prehoda. Eden od protestnikov Mehmet Eminakma nasprotuje ukrepom obmejnih oblasti, ki mladim, ki so svoje družine pospremili na varno v Turčiji, zdaj preprečujejo vrnitev v boj z IS.

Približno 10.000 demonstrantov se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zbralo tudi na istanbulski aveniji İstiklal, kjer so protestirali tako proti politiki turške vlade kot sunitskim skrajnežem IS.