V Jemnu 242 smrtnih žrtev kolere in skoraj 23.500 okuženih

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da se kolera v državi, ki je na robu lakote, bliskovito širi.

Objavljeno
19. maj 2017 17.51
TOPSHOT-YEMEN-CONFLICT-HEALTH-CHOLERA
Mo. B.
Mo. B.

 Samo v zadnjem dnevu je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) zabeležili 20 smrtnih žrtev med okuženimi s kolero v Jemnu in 3460 novih okužb.V državi, kjer od leta 2015 divja državljanska vojna in od koder že dolgo poročajo o hudi humanitarni krizi, se je od 27. aprila s kolero okužilo že skoraj 23.500 ljudi.

Iz WHO so sporočili, da je hitrost, s katero se ob ponobnem izbruhudu širi kolera v Jemnu, izjemna. Če se bo trend nadaljeval, bi lahko po napovedih Nevia Zagarija, predstavnika za Jemen pri WHO, do konca leta zbolelo že četrt milijona ljudi.

Kolera je zelo nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija, katera se širi z (s fekalijami) onesnaženo vodo in hrano. Epidemija v državi se je začela oktobra 2016, trajala je do decembra, se nato nekoliko zaustavilo in s prihodom deževnega obdobja znova izbruhnila. Zamejevanje bolezni je, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, v Jemnu še posebej zahtevna naloga, saj po dveh letih vojne – od marca 2015 je vojna v Jemnu zahtevala več kot 8000 življenj, ranjenih je bilo 40.000 ljudi – deluje le še slaba polovica zdravstvenih ustanov.

Zagaria je še poudaril, da humanitarni delavci zaradi vojne nimajo dostopa do več delov države, zato je omejevanje bolezni še toliko težje, dejansko število okuženih pa morda veliko višje. Prav tako tisti zdravstveni delavci, ki še vztrajajo v državi, že mesece niso dobili plačila.

Dodaten izziv je tudi pomanjkanje elektrike, zaradi česar vodne črpalke delujejo le občasno, močno poškodovan pa je tudi kanalizacijski sistem. »Ljudje uporabljajo vodne vire, ki so okuženi,« je dejal Zagarija.

Povedal je še, da Združeni narodi pripravljajo načrt za odziv na izbruh kolere, ki ga bodo začeli implementirati v prihodnjih 48 urah. V skladu z njimi bodo »dramatično povečali« število oskrbovalnih centrov in centrov za rehidracijo. Pozval je tudi k nujni pomoči oblastem v Jemnu, da bi lahko kar se da hitro popravile potrebno infrastrukturo. »Širjenje bolezni je ogromno in potrebujejo pomoč, tako pri popravilu kanalizacijskega sistema ... razkuževanju in kloriranju vodnih virov.«