V Londonu protesti proti sodelovanju v napadih na IS

Demonstranti so vzklikali slogane, kot so »Roke proč od Bližnjega vzhoda, ni pravice, ni miru« in dvigovali table z napisi »Nehajte napadati Irak«.

Objavljeno
04. oktober 2014 19.15
BRITAIN-IRAQ-SYRIA-CONFLICT-PROTEST
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA
London - Več 100 ljudi se je danes v osrednjem Londonu udeležilo protestov proti sodelovanju Velike Britanije v ameriških zračnih napadih na pripadnike Islamske skupine (IS) v Iraku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do shoda je prišlo dan potem, ko se je v javnosti pojavil nov posnetek obglavljenja britanskega talca. Pripadniki Islamske države so 47-letnega Britanca Alana Henninga ugrabili pred devetimi meseci, ko je bil s konvojem pomoči na poti v Sirijo. Londonski protest je bil sicer organiziran, še preden je novica pricurljala v javnost, piše Slovenska tiskovna agencija.

Premier David Cameron je danes napovedal, da bodo preganjali tiste, ki so usmrtili Henninga. »Umor Alana Henninga je absolutno grozljiv. Je brezčuten. Je absolutno neopravičljiv,« je dejal Cameron in dodal: »Morilce bomo ulovili in jih soočili s sodiščem.«

Nekdanji šef britanske vojske Richard Dannatt pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa Cameronu svetoval, da naj se Velika Britanija bori s skrajneži iz IS tako v Siriji kot Iraku. Britanski parlament je namreč minuli teden izglasoval, da bodo britanske sile sodelovale v ameriških napadih na tarče le v Iraku, ne pa tudi v Siriji.